Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför medborgarjobb

Jag föreslår att Sverige inför en allmän rätt till medborgarjobb, där man genom att arbeta högst tjugo timmar i veckan kan överskrida fattigdomsgränsen, och alltså få ut cirka 10 000 i månaden. Stat, kommun och landsting kan använda medborgarkraften i sina ordinarie verksamheter, för att spara pengar samt täcka behov. Överskott av arbetskraft hyr man ut för marknadspris, ungefär som ett bemanningsföretag. Frihet och humanitet ska sättas högt. Man bör ha rätt att bli medborgaranställd oavsett arbetsförmåga.

Sedan ska man kunna välja mellan många sysslor, kvalificerade och okvalificerade, till exempel från en kommunal digital anslagstavla. Alla bör få samma timlön, förutom att impopulära sysslor ska ge så pass mycket högre timlön att tillräckligt många vill göra dem. Man bör kunna kombinera olika sysslor, där någon syssla helst är fysisk. Om människor respekteras och tillåts arbeta, ha trygghet och gott om tid blomstrar samhället, och det mår alla bättre av. Är inte mer ledighet att föredra framför att förstöra sig själv, sitt liv och planetens framtid som mänsklig boplats?

J Torben Staehr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel