Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför hembesök hos moderater

Annons

Moderaterna har föreslagit oanmälda hembesök hos personer med försörjningsstöd, alltså socialbidrag. Det är en del av Moderaternas arbetslinje.

Jag tror istället att det är dags för hembesök hos förtroendevalda moderater.

”Jag tycker att det är rimligt att det är ordning och reda och att vi ställer krav när man lever på bidrag som vi betalar tillsammans” sa Anna Kinberg Batra, Moderaternas partiledare, som vill göra hembesök från kommunen obligatoriska.

Ordning och reda, det gillar jag. Rätt ska vara rätt! Förtroendevalda moderater har exempelvis ersättning från det gemensamma, i alla fall om de är heltidspolitiker. Ställer verkligen kommunerna krav på dessa moderater?

Väldigt tveksamt. Jag känner flera moderater som tar sovmorgon, hoppar över möten för att gå på barnens fotbollsmatcher och bjuder ut folk på middag.

En middag som alltså betalas av mina skattepengar.

Elisabeth Svantesson från Moderaterna sa såhär förra året om att ställa krav på personer med bidrag: ”Det vi ser är att väldigt många kommuner inte ställer krav. Vi behöver vänta oss mer från de som har en ersättning från det gemensamma”.

Jag håller helt med.

Det är bäst att någon från kommunen knackar på hemma hos moderaterna, mitt i fredagsmyset, och pratar om samhällets förväntningar. Att ställa krav är faktiskt att bry sig, vi behöver vänta oss mer av de som får ersättning, det sa Svantesson själv.

Hon sa dessutom att ”Vi måste öka kraven på de som lever på bidrag. Det är viktigt för att hålla ihop samhället”. Härligt att vara överens med en moderat!

För att hålla ihop samhället är det viktigt att även moderater accepterar att vi skattebetalare vill veta vad de egentligen gör för sina pengar.

Tänk om kommunen kommer dit på oanmält hembesök och det står fem flaskor skumpa på kylning. Då är det verkligen något fuffens på gång.

Som skattebetalare vill i alla fall jag veta vad de moderata riksdagsledamöterna har i sitt kylskåp. Men det räcker nog inte med att riksdagsledamöter får hembesök.

Jag menar, även deltidspolitiker får ersättning från oss skattebetalare. Det är inte så mycket de får, men principen är viktig.

Ställa krav, som Anna Kinberg Batra uttryckte det. Alla moderater som sitter som ersättare i någon nämnd borde nog omfattas och få oanmälda hembesök. Ja, alla moderater som får en enda krona i arvode från oss skattebetalare ska vara redo för obligatoriska hembesök.

Justitieombudsmannen har förvisso kritiserat att oanmälda hembesök från kommunen kan strida mot grundläggande mänskliga rättigheter.

Men sådana detaljer som mänskliga rättigheter går inte att bry sig om i kampen mot bidragsberoendet. Alla moderater som tycker den här texten är sjuk och obehaglig, som redan har börjat formulera ett argt mail till mig.

Ni kan fundera på varför ni inte blir arga när er partiledare föreslår att utsatta människor ska få oanmälda hembesök. Varför det känns fel att ni alltid ska vara redo att släppa in någon från kommunen i ert hem, men helt logiskt att personer med försörjningsstöd ska göra det.

Det kan väl inte vara så att kränkande regler är okej, så länge det bara drabbar andra?