Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför byråkratin är vi alla otillräckliga

Det finns många sorters aktivister, de som ska rädda delfinerna, minkarna, klimatet. Och så Tina Stafrén. Hon är äldreaktivist.

LT har i omgångar berättat om hennes ojämna men envetna kamp för att uppmärksamma de äldres situation i Krokoms kommun. Tina har bråkat med politiker, hållit brandtal under allmänhetens frågestund i fullmäktige, skrivit debattartiklar, larmat om den smaklösa maten, tagit egna initiativ för att sätta guldkant på en annars gråmelerad vardag – hon har jobbat över hela linan. Men ingenting händer.

Till slut stämde Tina träff med handläggare på länsstyrelsen, den myndighet som tidigare hade tillsynsansvar för kommunernas äldreomsorg. Med sig hade Tina en stor enkätundersökning som bland annat beskrev personalens frustration och känslor av otillräcklighet. ”I dag vårdar vi inte de gamla, vi förvarar dem”, heter det i ett av många kritiska yttranden.

Här fanns uppslag för en mer grundlig genomgång av äldreomsorgen i Krokom. Uppfyller kommunen sina förpliktelser så som de är stipulerade i socialtjänstlagen? Men så var det här med formalia ... eftersom Tina Stafrén inte märkt enkätundersökningen som ett klagomål blev personalens vittnesmål aldrig formellt bokförda. ”Vi diarieförde den inte eftersom vi inte uppfattade den som ett klagomål”, säger en handläggare vid länsstyrelsen till LT. Mest troligt hamnade enkätundersökningen i papperskorgen.

Det kan väl inte krävas särskilt mycket fantasi för att förstå syftet med Tina Stafréns besök. Hur många medborgare uppsöker en tillsynsmyndighet för att småprata? Vem besöker en tillsynsmyndighet för att berätta hur bra ställt det är med den ena eller andra verksamheten?

Tina Stafrén för en ojämn men enveten kamp för en lite bättre äldreomsorg i Krokoms kommun. Hennes engagemang skulle kunna vara en sporre för andra att uppmärksamma missförhållanden och kräva förbättringar. Eller så blir slutsatsen den omvända: Väderkvarnarna är för stora. Börja inte bråka, även om du har rätt, det är inte värt det. Ty inför byråkratin är vi alla otillräckliga.