Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Influensan kan kräva intensivvård

Varje år drabbas många personer av svår sjukdom, som kräver intensivvårdsbehandling, helt i onödan.

Därför vill landstinget slå ett slag för vaccination mot säsongsinfluensa. Varje höst startar deras "tjat" om vikten av att äldre människor samt de som tillhör medicinska riskgrupper ska vaccinera sig.

Nu är det dags igen.

– Enligt Smittskyddsinstitutet behövde fler influensafall intensivvård under 2012-2013 än under pandemin 2009, säger smittskyddsläkaren Micael Widerström i ett pressmeddelande. Majoriteten av dem som intensivvårdades förra säsongen var yngre än 65 år och tillhörde en riskgrupp. Exempelvis intensivvårdades sex gravida, ingen av dem var vaccinerade.

På intensivvårdsavdelningen, IVA, har de varje år många patienter som vårdas för svår influensasjukdom. Får man svår lunginflammation eller hjärtsvikt i samband med influensan är det på IVA man hamnar.

– Dödligheten vid influensakrävande vård är 20 procent, dubbelt så hög som vid övrig IVA vård, säger Ulrika Östberg, specialistläkare på IVA.

– Vi har ungefär hundra barn i länet som tillhör de medicinska riskgrupperna. Senaste säsongen hade vi sju barn som vårdades här på sjukhuset för influensa. Nytt för i år är att ett effektivare vaccin finns tillgängligt för vissa riskgruppsbarn, 2-18 år. Det är ett levande, försvagat vaccin som ges som nässpray, säger Federico Nasta, specialistläkare vid barnkliniken.

Men för de flesta innebär influensan någon veckas rejäl förkylning med hög feber, hosta och ont i kroppen. För äldre, för gravida samt för personer med vissa medicinska tillstånd kan däremot influensan innebära svåra komplikationer under lång tid efter influensan, som exempelvis lunginflammation och ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

Men influensavaccinet ger inte alla personer ett totalt skydd mot smitta.

– Studier visar att ungefär 70 procent skyddas bland unga människor och något färre bland äldre. Även den som är vaccinerad kan alltså få säsongsinfluensan, men symtomen blir lindrigare och komplikationerna färre för den som har vaccinerat sig, avslutar Micael Widerström.

Landstinget vill också påpeka att säsongsinfluensavaccinet inte har något samband med narkolepsi.

Det fanns ett samband mellan narkolepsi och Pandemrix, det vaccin som gavs under svininfluensan 2009. Men det vaccinet används inte längre.