Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensan hot mot resan

Det kan bli inställda turer och färre avgångar om flyg-, buss- och tågbolagens personal insjuknar i svininfluensan. Ett större utbrott av svininfluensan tvingar fram nödlösningar.

Annons

– Vi har sedan i april jobbat med den här frågan i samråd med Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen, säger Lars Andersen, kommunikatör på SAS, till TT.

Om många ur bolagets operativa personal insjuknar slår det hårt mot SAS flygtrafik. SAS har genom åren tvingats till hög beredskap för att kunna hantera alla de störningar och strejker som bolaget drabbats av.

Hösten 2007 beslöt SAS sluta flyga med den olycksdrabbade flygplanstypen Dash Q 400, vilket blev ett stort avbräck för bolaget. I avvaktan på ersättningsplan tvingades SAS snabbt hitta nödlösningar för att klara flygtrafiken.

– Så man kan säga att vi har en stor erfarenhet av att disponera om våra befintliga resurser i krislägen, säger Lars Andersen.

SJ började i våras att dra igång beredskapsplaner.

– Skulle vi få ett stort influensautbrott får vi kanske glesa ut trafiken och se vilka linjer som kan anses som samhällsviktiga, säger SJ:s biträdande presschef Ulf Wallin.

Svininfluensan kan också slå mot busstrafiken. Swebus som är en storspelare i kollektivtrafiken har också tagit fram beredskapsplaner för ett större influensautbrott.

Eftersom kollektivtrafiken är en så kallad samhällsviktig verksamhet vill Swebus att bolagets förare ska står högt upp på listan bland de prioriterade grupper som ska få influensavaccinet först.

Mer läsning

Annons