Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Infektion hotar Sanitys start på Axevalla

/
  • Malin Löfgren har anmält Sanity till söndagens Rix FM-lopp på Axevalla, men är fortfarande inte säker på om hästen kan starta. Torsdagens provsvar ger definitivt svar på den frågan. ”Det är verkligen frustrerande”, säger Malin. Foto: Stefan Lundin

En befarad infektion riskerar stoppa Sanity i söndagens Rix FM-lopp på Axevalla.
– Jag får provsvaren på torsdag, säger Malin Löfgren.

Annons

Det började med en hostning för en dryg vecka sedan.

– Ja, Sanity hostade till och det behöver ju inte betyda något. Men vi gjorde en undersökning och det visade sig vara en lättare infektion, hästen hade både slem i halsen och ett förhöjt antal vita blodkroppar, säger Malin Löfgren.

Vad detta nu betyder inför söndagens stora start på Axevalla är i dagsläget inte klart. Sanity är anmäld och har fått spår 12 i Rix FM-loppet, tillika V65-4.

– Hästen har fått stå i hagen under några dagar, det är först i dag som jag testar att köra några lättare intervaller. Verkar det okej kanske vi kan gå lite tuffare fram på onsdag.

– Men den här typen av lägen är väldigt vanskliga. Skulle det vara en större infektion på gång och man tvingar hästen att maxprestera kan det leda till en hjärtmuskelinflammation.

Torsdagens provsvar blir förmodligen definitivt avgörande för om Sanity kommer till start eller ej. Är hästen frisk tror Malin Löfgren ändå på viss chans, trots att förberedelserna varit långt ifrån optimala.

– Sanity har så hög lägstanivå att det kommer räcka en bra bit, oavsett förutsättningarna. Men att sätta hästen i absolut toppklass går ju knappast i det här läget, säger hon.

Det måste vara väldigt frustrerande?

– Ja, verkligen. Det är precis fel tid för strul. Det var ju nu som Sanity skulle vara som allra bäst för året, enligt mina planer.

Östersundstränaren, som haft problem med krassliga och småskadade hästar den senaste tiden, väljer nu att sanera stallet från golv till tak.

– Jag har hållit på konstant i fyra dygn och det kostar på kan jag säga, med både högtryckstvätt och ommålning. Man märker om inte annat hur många galler det är till boxarna…

– Men även om stallet är topprenoverat får man nog alltid leva med att finns bakterier där. Det vi kan göra är att stärka upp hästarnas immunförsvar med extra e-vitamin och vitlök, sedan får man helt enkelt hoppas på det bästa.

Malin Löfgren och Sanity ligger tvåa i Rixallsvenskan inför Axevalla-helgen, endast en poäng efter Jim Frick och Solvalla-hästen Super Mara.

Mer läsning

Annons