Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Industrin måste kunna anställa

När regeringen slog sönder a-kassan valde en del fackförbund att teckna tilläggsförsäkringar för sina medlemmar. Det fackliga försäkringsinitiativet var inte frivilligt, utan tvingades fram av högerns försämringar. På liknande sätt kan man se på IF Metalls satsning Kompetensbanken som LT berättade om i dag. Arbetsförmedling ingår inte i det fackliga grunduppdraget, men när den ordinarie arbetsmarknadspolitiken inte fungerar tvingas andra aktörer kliva fram och göra jobbet.

Kompetensbanken är ett webbaserat system som matchar arbetssökande mot företag som behöver anställa. Efter att först ha provats på sex orter bestämde sig Metall för att utvidga Kompetensbanken till hela landet.

Behovet av en mer träffsäker arbetsförmedling är uppenbar. Sverige har en dysfunktionell arbetsmarknad, trots en hög arbetslöshet är det många företag som inte hittar rätt personal att anställa. Denna missmatchning drabbar såväl enskilda som samhällsekonomin i stort. Ingen ska behöva vara arbetslös en minut längre än vad som är absolut tvunget. Från ett samhällsekonomiskt perspektiv är det tillväxthämmande att företag misslyckas med sina rekryteringsförsök. Rekryteringsgapet riskerar dessutom att driva upp lönerna och öka inflationstrycket.

Det är ingen nyhet att många, både arbetslösa och arbetsgivare, är missnöjda med Arbetsförmedlingen. Det finns olika sätt att tackla den här kritiken, från borgerligt håll är svaret inte oväntat mer privatiseringar. Centern har till exempel föreslagit en modell liknande den i skolan, med fri etableringsrätt för privata arbetsförmedlare och ett slags jobbpeng som följer med den arbetslösa. Redan i dag har vi betydande privata inslag inom arbetsförmedlingen – fas 3, jobbcoacher, etableringslotsar – och man kan väl säga att resultaten inte direkt imponerar.

Motivet och drivkrafterna bakom IF Metalls Kompetensbank är helt andra än för de lycksökare som tjänar grova pengar på att förvara arbetslösa åt Arbetsförmedlingen. Här är det medlems- och samhällsnyttan som står i fokus.

Vår nya arbetsmarknadsminister borde omgående boka in ett studiebesök hos Metall.