Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Indragen lördagsdistribution bidrar till digital utveckling

I dagarna landar ett brev hos de LT prenumeranter som har sin tidning distribuerad med post måndag till fredag. Budskapet är att vid årsskiftet upphör lördagsutdelningen, lördagstidningen kommer i stället att komma på måndagar, LT:s chefredaktör, Viktoria Winberg berättar varför.

Tidningarna har genom åren köpt distributionstjänsten av Posten men som LT tidigare berättat har Posten valt att dra in den tjänsten och enligt Viktoria Winberg har LT tittat på möjligheten att köpa in tjänsten, men valt att inte genomföra något inköp.

– Vi har räknat på att köpa in tjänsten och bedömer att kostnaden är för stor för att den ska täcka prenumerationskostnaden.

Enligt beräkningar innebär den indragna lördagsutdelningen en besparing för LT och ÖP på 2,6 miljoner kronor per år.

– Det motsvarar ungefär fem journalisttjänster och för mig är valet naturligt vad jag vill satsa på. Vi väljer att lägga besparingen på att bland annat utveckla digitala tjänster och digital kompetens i stället

De som drabbas av den försämrade servicen är i stor utsträckning äldre människor och som inte har tillgång till bredband. Vad vill du säga till dem?

– Intresset för lokal journalistik har aldrig varit så stort som nu, vi vet att våra intäkter på längre sikt inte finns i papperstidningen utan i våra digitala produkter. Därför tar vi ansvar för att erbjuda digital utbildning för de som behöver det.  Vi har genomfört kontinuerliga utbildningar runt om i länet hur man kommer i gång med sin e-tidning och det kommer vi att fortsätta med under året.

– Sen finns det andra aktörer i samhället som borde ta större ansvar för att bredband och uppkoppling ska finnas i hela länet. Jag har påpekat för Post- och telestyrelsen att staten borde ta ett större ansvar vad gäller den utbyggnaden, för mig är det helt klart en demokratifråga.

Kommer de berörda LT-kunderna att kompenseras på något sätt?

– Kunderna kan även fortsättningsvis ta del av lördagstidningen som e-tidning, men vi kommer även att erbjuda de kunderna som berörs att få tidningen postdistribuerad måndag till fredag till ett reducerat pris, då får kunden ingen lördagstidning på måndagar. Kunden kan gärna kontakta vårt kundcenter där de också kan få hjälp med att starta upp e-tidningen och få svar på frågor om deras distribution.