Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Indragen busslinje sätter jobbpendlare i hopplös sits

I sex år har Martina Wikström enkelt kunnat pendla från sin bostad i Östersund till jobbet i Järpen tack vare busslinjen Årependeln. Nu är den bussen indragen och enda alternativet är ett tåg två timmar senare.

Martina är förtvivlad, och hon är inte ensam.

Martina Wikström bor i Östersund och jobbar sedan sex år i blomsteraffär i Järpen. Hon har inget körkort men det har fungerat jättebra att åka kollektivt med tåg på morgonen och buss tillbaka efter jobbet. Men nu är det slut med det eftersom bussturen tillbaka tagits bort utan att någon ersättning satts in.

Det är en allmän uppfattning att de flesta pendlar åt andra hållet, men Martina säger att hon är långtifrån ensam.

– Vi är säkert 10–11 personer som pendlar åt det här hållet och som åker samma tåg på morgonen. Men det är på kvällen som det ställer till sig för oss. För att nu har de ju tagit bort Årependeln som brukade gå kvart i sex härifrån Järpen mot Östersund.

Den turen drogs in den 1 juni och sedan dess måste Martina vänta ända till 19:43 på ett Norrtåg som tar henne hem till Östersund. Under sommaren har det fungerat hyfsat på grund av semestrar. Men nu känns det ohållbart att inte komma hem förrän efter nio på kvällen.

Det går visserligen ett par bussar tidigare på eftermiddagen, en vid 15:30 och en vid 16:30, men det är för tidigt för att det ska passa Martina.

– Det blir omöjligt för mig att hålla mina arbetstider eftersom jag jobbar i en butik. Då är det inte bara att stänga tidigare och gå, säger Martina.

Hon tycker också att det är konstig planering att det går två bussar på eftermiddagen och dessutom ett tåg samtidigt med den ena turen.

Det svar hon fått från Länstrafiken är att det ytterst handlar om ekonomi.

– Men det är väl inte så himla ekonomiskt tänkt. När det går två transporter till Östersund på samma tid, säger hon.

Trafikplanerare Ruth Ericsson på Länstrafiken är medveten om den lucka som uppstått sedan turen som gick 17.10 från Duved drogs in. Hon har fått många samtal om det och för pendlarna är det värre ju längre västerut de ska.

Ruth Ericsson säger vidare att principen när bussar tas bort är att de ersätts med tåg. Det är också så att tas en tur bort åt ena hållet måste den också tas bort åt det andra hållet. De två eftermiddagsbussar Martina nämner är i första hand till för skolbarnen - de måste finnas eftersom alla skolbarn inte kan åka tåg.

Hon tycker det är mycket beklagligt men kan inte lova några snabba lösningar. Visserligen pågår en upphandling av trafik i Åre kommun där den här saknade turen ska kunna återkomma. Men det är för trafik från december 2014 så hon förstår att det är en klen tröst i dag.

– Men det är tyvärr så det är. Ytterst handlar det om ekonomi, säger Ruth Ericsson.

Länstrafikens pågående reklamkampanj för att få fler känns just nu ganska cynisk i Martinas öron.

– När man gör det så drar de in bussarna, säger Martina Wikström.