Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indisk helkväll för alla sinnen

/

En närmast surrealistisk konsert ägde rum på Tingshuset i Östersund igår kväll. Visst går det an att klaga på stans kulturliv, men ibland blir man alldeles lycklig över vad man kan få uppleva.

Annons
På scenen stod Dhebashish Bhattacharya, en indisk slide-gitarrist, och hans bror Subhasi Bhattacharya på tablas, som i Rikskonserters regi genomför en Sverigeturné. Lokala arrangörer är Estrad Norr och klubb SAM.
För att ta det från början, slide-gitarr är en gemensam benämning på gitarrer där man ändrar tonhöjd med ett stålrör som man drar längs strängarna istället för att trycka med fingertopparna mot en greppbräda. Det är inget traditionellt indiskt instrument, men karaktären på soundet och möjligheten att bända tonhöjden passar väl in i den indiska musiken.
Bhattacharyas kommer ifrån en släkt i Kolkata som i generationer ägnat sig åt klassisk indisk sång, och den musik de presenterar är till formen genuint indisk, men viljan att experimentera placerar dem i världsmusikfacket, där musik från olika kulturer möts och skapar något nytt.
Debashish strävar efter att ta med sig resonatorgitarrens fördelar in i den indiska traditionen, och det har lett till konstruktionen av tre olika gitarrer som fyller olika funktioner. Kvällen inleddes med den största, chaturangui, som har sammanlagt 22 spelsträngar och bordunsträngar.
Med fler strängar och mer resonans får man större möjlighet till flerstämmighet och harmonier, och med Debashishs halsbrytande teknik blir resultatet något som är svårt att förmedla i ord.
Den knappa timmen vi tillbringade i improvisationer över den första ragan flög förbi, från den stillsamma, flytande introduktionen av tonmaterialet till en virtuos och svängig lek mellan de två musikerna.
Kanske verkar det som om indisk världsmusik skulle vara svårt att begripa sig på för en ovan lyssnare, men Debashish presenterar musiken och dess innehåll efterhand, lågmält och pedagogiskt, med minspel och gester och korta kommentarer här och var.
I pausen hade Iftikhar Ali ifrån restaurang M dukat upp en läcker indisk buffé, och kombinationen av mat och musik gjorde kvällen till en riktig fullträff för publiken. Ett helaftonskoncept som slår vilken krogshow som helst!
En sak som vi ständigt diskuterar på kulturredaktionen är hur man löser konflikten mellan färska nyheter och att bevaka en sen konsert. Ofta löser vi det genom att vänta med publiceringen en dag, men ibland kompromissar vi i alla fall.
Eftersom Debashish Bhattacharya spelar i länet även ikväll, så valde vi att avstå från konsertens andra halva, för att du som funderar på att besöka Revsundslogen ska få ett hum om vad som väntar. Rätt val? Hör av dig till redaktionen!

Mer läsning

Annons