Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inbrottsliga fick sina domar

Under flera års tid bröt sig männen in i olika bostäder i Krokoms kommun. En av de inbrottsdrabbade vaknade med två maskerade män i sovrummet, vilket innebar att han inte längre ville bo kvar i sitt hem.

Nio män har dömts för totalt 18 åtalspunkter för olika stöldbrott. De nio männen som är mellan 20 och 27 år gamla har under flera års tid ägnat sig åt inbrott i hus, fritidshus och på företag. Vid inbrotten har de stulit moderna tv-apparater, mobiltelefoner, kläder, smycken, tv-spel, kontanter, godis. Gruppen har framför allt opererat i Krokoms kommun.

Några av de inblandade åtalas också för försök till grov stöld, då de i olika bostäder försökt att bryta sig in men inte kunnat fullfölja brotten. Orsakerna till att stölderna inte kunnat fullföljas är bland annat att larm gått i gång, att gärningsmännen upptäckts eller att inbrottsförsöken på annat sätt avbrutits.

Många av dem som blivit utsatt för inbrott i sina hem har vid förhör och tingsrättsförhandling uppgett att de mått mycket dåligt efter inbrotten och inbrottsförsöken. En person uppger att den till följd av inbrottet blivit sjukskriven och många har känt sig kränkta och rädda. En annan berättar att inbrottet inneburit att han ändrat livsstil och att han efter inbrottet installerat larm i sin verkstad.

En av dem som farit illa till följd av ett inbrottsförsök, låg i sitt sovrum i hemmet och sov när inbrottstjuvarna kom. Då kom två maskerade män utrustade med kofot och skruvmejsel in i rummet. Mannen i bostaden vaknade av att sovrumsdörren öppnades. Till följd av att mannen vaknat avbröts inbrottet. Men inbrottsförsöket fick ändå svåra konsekvenser för den drabbade. Han mådde mycket dåligt efter inbrottsförsöket och fick sömnsvårigheter. Mannen har berättat att han inte ville bo i sitt hem efter inbrottet. Han kände sig också osäker på om männen var ute efter honom personligen eller om de bara var inbrottstjuvar. Först fyra månader senare när mannen fick veta att polisen tagit fast inbrottstjuvarna kände sig mannen bättre.

Mannen som överraskades i sitt sovrum av de maskerade tjuvarna får enligt domen 4200 kronor i ersättning för sveda och värk.

Några av männen döms också för att de tagit sig in på F4:s område på Frösön och slangat 160 liter bensin från bandvagnar.

Dessutom döms en av männen för grovt rattfylleri då han kört med bil trots att han hade 2,7 promille alkohol i blodet. Den mannen får ett frihetsberövande straff i form av fängelse i en månad. De andra männen får villkorlig dom och några döms till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Två av männen åläggs att betala drygt 50 000 kronor var i skadestånd.