Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inbjudan till ett liv i lesbisk lycka

Är du en heterosexuell kvinna som vill ha en mer jämställd relation, högre lön och regelbundna orgasmer? I en nyutkommen handbok visar Mian Lodalen och Matilda Tudor vägen dit - allt du behöver göra är att träda in i flatornas förlovade land.

Oräkneliga är de gånger då författaren Mian Lodalen har lyssnat på heterovänners gnäll över att deras män inte "hjälper till", inte är tillräckligt delaktiga i barnens liv, att det mest känns som att ha en unge till. Klagosången avrundas med en djup suck och frågan "Åh, varför kan inte jag bli lesbisk?"

Till slut bestämde sig Mian Lodalen och doktoranden Matilda Tudor för att på allvar försöka besvara den frågan.

– Svaret är: "Det kan du visst! Sätt igång! Så här gör du!" säger Mian Lodalen och drämmer handflatan över den nyutkomna "Liten handbok i konsten att bli lesbisk".

Innanför pärmarna finns en kaxigt uppfordrande och humoristisk skriven omprogrammeringsmanual.

– Vi förordar inte dödsstraff eller elstötsbehandling för heterosexuella. Alltså det som homosexuella har genomlidit, och fortfarande utsätts för i delar av världen. Det här är bara ett sätt att säga: "Låt oss leva lite mer fritt!" Boken är till för alla som kan tänka sig att öppna någon liten dörr som kanske redan står på glänt, säger Mian Lodalen.

Hon tillägger nöjt att grogrunden är god eftersom den vanligaste sexuella fantasin bland svenska kvinnor är att ha sex med en annan kvinna.

För heterokvinnor som inte har några tankar på att byta planhalva är de forskningsresultat som "Liten handbok i konsten att bli lesbisk" lyfter fram nedslående läsning. I kapitlet "Heterofällan" (en blinkning till tv:s "Lyxfällan") fylls blackboarden av de skrämmande ekonomiska konsekvenser som följer på "heterosexuell vårdslöshet". Den förlorade inkomsten som drabbar kvinnor som lever i heterorelationer kompenseras inte heller sexuellt; i stället får de färre orgasmer än sina lesbiska systrar. För att inte tala om de statistisk avsevärt högre riskerna som de löper att bli våldtagna, misshandlade eller förolyckas i trafiken när de sitter bredvid en manlig förare.

Ni har valt en skämtsam ton för ett bitvis allvarligt ämne, hur tänkte ni kring det?

– Om man ska föra upp de här frågorna på agendan så måste man nog linda in dem i ganska mycket humor för att få folk att lyssna, säger Matilda Tudor.

Humorn är också ett sätt att närma sig bokens brännande kärna: ifrågasättandet av sexualiteten som något medfött och orubbligt.

Kan man verkligen omprogrammera sin sexualitet?

– Jag tror att det alltid kommer att finnas människor på de yttersta flankerna som är obotligt homo eller ohjälpligt hetero. Men chansen att du befinner dig mitt emellan på skalan är ofantligt mycket större om man ska tro experterna, säger Mian Lodalen.

Matilda Tudor understryker att synen på människans sexualitet som medfödd har varit en nödvändig strategi från hbtq-rörelsens sida för att vinna legitimitet.

– Men den förklaringsmodellen har osynliggjort en massa andra erfarenheter, för alla upplever inte att de har fötts till att vara hetero-, homo- eller bisexuella. Många har i stället erfarenheten av att vara flexibla och rörliga över tid.

Boken lär provocera en del människor, hur ser ni på det?

– Den är en provokation eftersom vi anspelar på just den sortens retorik som används av våra meningsmotståndare; att homosexuella rekryterar, omprogrammerar och sprider propaganda. Tänk bara på Ryssland och propagandalagarna, säger Matilda Tudor.

– Det vore ju löjligt att inte låtsas om att det här kan uppfattas som provokativt, instämmer hennes medförfattare. Om man inte tycker att hbtq-personer ska ha samma rättighet som andra människor ska man inte läsa boken och hetsa upp sig i onödan.

Mian Lodalen gör en inbjudande gest och fortsätter:

– Men för alla andra är det här ren propagandatext: "Kom över, gräset är grönare på andra sidan, varför ska du stanna i det där ojämställda och trista, du får inte ens orgasmer, kom hit!"

Lisa Boda/TT

kultur@tt.se