Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inackorderingen diskuteras

Annons

Svar på Rosita Moes debattinlägg Gymnasiestudier en klassfråga i LT 16 december. Jämtlands län är speciellt i flera avseenden då det gäller utbildning. Östersund har av naturliga skäl historiskt varit centralorten för gymnasiestudier eller motsvarande allt sedan 1800-talet. Från 1960-talet och framåt - i takt med att fler ungdomar har fått möjlighet att gå i gymnasiet - växte det fram gymnasieskolor i de mindre kommunernas tätorter. Den positiva utvecklingen har gjort det möjligt för tusentals ungdomar att ta en studentexamen på hemkommunens gymnasieskola.

De senaste fem åren har vi dock sett en omsvängning där allt fler väljer att gå gymnasiet i Östersund. Det kan förklaras med den allmänna urbaniseringsvågen i riket, effekterna av det fria skolvalet, och att andra statliga regeländringar har gjort det svårare för mindre gymnasieskolor att ha ett brett och attraktivt utbildningsutbud i hemkommunen. Tillsammans med Karlstad är Östersund just nu den stad i landet som har flest dagpendlande och inackorderade gymnasieelever från andra kommuner.

Denna utveckling har sammanfallit med att bostadssituationen i Östersund har förändrats och att inackorderingsstödet inte har följt prisutvecklingen i samhället. Jag delar därför Moes bild av att ungdomars fria gymnasieval kan påverkas negativt av familjens ekonomiska förutsättningar, men att det bara gäller ungdomar som måste hitta boende i Östersund och därmed omfattas av inackorderingsstödet.

För elever som kan dagpendla till Östersund är de ekonomiska villkoren likvärdiga för alla. Bor man mer än sex kilometer från gymnasiet får eleven stadskort/länskort för att pendla till och från skolan. Från och med i höst är det dessutom så att dessa busskort också kan användas på kvällar, helger och lov, vilket ger våra ungdomar en rörelsefrihet utan extra kostnader. Många ungdomar upplever denna förbättring som mycket betydelsefull.

Inackorderingsstödets storlek diskuteras just nu i en statlig utredning, Moderniserad Studiehjälp. Utredningen föreslår en 25-procentig höjning av inackorderingsstödet och ett enhetligt regelverk som blir rättvist för alla, oavsett vilken kommun man är skriven i. Om förslaget går igenom gäller höjningen från höstterminen 2015. Jag håller tummarna!

Per Lundgren (C), ordf Jämtlands Gymnasieförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel