Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Importerad gatuhund hade smittsam infektion

En importerad hund i länet led av kutan dirofilarios.
Det är en infektion som orsakar knutor och svullnader i huden.
Länsstyrelsen manar nu till försiktighet med adoption av gatuhundar.

Under sommaren har ett fall av kutan dirofilarios på hund konstaterats i länet. Hunden var importerad till Sverige från Rumänien via en gatuhundsförmedling.

Kutan dirofilarios orsakas av en parasit och finns normalt sett inte i Sverige, men i flera länder i Europa, däribland Rumänien och Ungern. Hundar smittas via myggor, som sin tur blivit infekterade då de sugit blod från en annan hund med så kallade mikrofilarier i blodet. Även katter och människor kan smittas.

Risken att kutan dirofilarios ska få fotfäste i länet är liten men det finns ändå anledning att mana till försiktighet, enligt länsstyrelsen. Adoption av gatuhundar innebär alltid risker. Även om hundarna veterinärundersökts innan de lämnar avsändarlandet kan hunden vara bärare av flera sjukdomar som först visar sig långt senare.

Förutom kutan dirofilarios har en mängd olika sjukdomar rapporterats hos adopterade hundar, bland annat tuberkulos, rabies, tumörer och hjärtmask.

– Vi har ett hälsoläge i Sverige som är värt att värna om och som är bättre än många länder hundarna importeras ifrån. Det säkraste sättet för den som vill hjälpa gatuhundarna i dessa länder är att stödja någon av de organisationer som arbetar för att ge hundar ett drägligare liv på plats, säger Johan Olsson, länsveterinär.