Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Imamen kan fortfarande inte tala"

Uzbekiske imamen Obidkhon Nazarov sköts i Strömsund för två år sedan.

I helgen demonstrerade hans anhängare i Stockholm.

Det har gått två år sedan Obidkhon Nazarov, imam hos den uzbekiska muslimska församlingen i Strömsund, sköts i en trappuppgång i Strömsund av en okänd gärningsman.

– Under de här två åren har det inte kommit några resultat i utredningen. Fortfarande finns risken att det sker mordförsök mot andra uzbekiska flyktingar här i Sverige, säger Daniel Egmberdsson som tillsammans med andra anhängare av imam Nazarov demonstrerade utanför riksdagshuset på fredagen.

Det har gått två år sedan imamen sköts. Vad har hänt sedan dess?

– Alla vet vem som stod bakom attentatet. Att det är regimen i Uzbekistan. Men ändå så vill europeiska länder hålla kontakten med president Karimov i Uzbekistan och fortsätter erkänna honom, säger Egmberdsson som är övertygad om att attentatet har kopplingar till regimen i Uzbekistan.

Uzbekistans regim har tidigare förnekat all kännedom om attentatet mot Nazarov.

Ett par som hjälpt den misstänkte gärningsmannen under vistelsen i Sverige åtalades senare för medhjälp till försök till mord men friades i både tingsrätt och hovrätt eftersom de inte haft något uppsåt.

– Vi vill att Sverige blir lite hårdare mot kriminella invandrare som kommer hit, säger Daniel Egmberdsson.

Hur har tiden efter attentatet varit för församlingen i Strömsund?

– Nu är det ett normalt liv där. Men hälften av imamens familj har flyttat till södra Sverige.

Obidkhon Nazarov hamnade i medvetslöst tillstånd efter skottet. Och kulan sitter alltjämt i hans huvud.

Hur är imamens tillstånd i dag?

– Hans släktingar säger att imamen inte kan prata eller röra på sig. Man kan säga att han är i koma.

Attentatet mot imamen var ett trauma för de muslimska uzbekerna i Strömsund. Men livet går långsamt vidare säger Daniel Egmberdsson.

– Även om det inte skipas rättvisa i det här livet så kommer vi alla att få rättvisa den dag vi möter vår gud. På det sättet är jag ganska lugn. Vår tro kräver att vi ska ha tillförsikt. Får vi inte rättvisa i det här livet så får vi det då, säger han.