Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ihåligt och långsökt, SOK

Annons

"Östersund har absolut en plats i en helhetsplan för OS. Före och efter. Men inte som tävlingsarena under OS". Så förklarar Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté, SOK, det faktum att Östersund inte finns med i de senaste OS-planerna. Utredaren Jöran Hägglund ska presentera ett förslag om OS i Stockholm och Åre 2022 på en presskonferens i dag.

Alla grenar utom de alpina ska gå i Stockholm. Ett närmast komplett vinter-OS i storstadsmiljö där miljoner människor har tävlingarna inpå husknuten. Backhoppning i Hammarby kanske? Och sprint uppför Slottsbacken. Ungefär så lär idén se ut.

Samma idé som ligger bakom de senaste årens skidtävlingar på snösträngar genom storstädernas stadskärnor. Det är spektakulärt, publikvänligt och kul. Kanske är det så skidsporten ska populariseras. Men SOK tycks mena att Östersund också tjänar på ett rent storstads-OS. Inte bara Östersund, alla kommer att tjäna på det.

Intresset för vinteridrott kommer att öka i hela Mälardalen. Som ringar på vattnet kommer fler att söka sig till "riktiga" vintersportorter som Östersund och Falun. En vinn-vinn-situation. Resonemanget är både ihåligt och långsökt.

För det första: En ort bör vara hyfsat snösäker för att fungera som tävlingsort för längdskidåkning och skidskytte under ett helt OS. Om tv-tittarna får se skidåkare slaska runt i blöt konstsnö i två veckor sjunker pr-värdet drastiskt. Såvida inte SOK planerar inomhusbackar, skidtunnlar och andra illusionstrick? I så fall är det Dubaivarning över konceptet.

För det andra: Stefan Lindeberg är rädd att en utlokalisering av skidskyttet till Östersund förstör grundidén med ett samlat OS.

Men Åre ligger 70 mil från Stockholm. Och OS i Sotji 2014 är inte heller samlat. Där kommer de aktiva att vara utspridda på tre OS-byar.

För det tredje: Stefan Lindeberg har sagt att det starkaste argumentet för ett OS i Stockholm är att det blir jämförelsevis billigt. Arenor, hotell och infrastruktur finns ju redan. Men Östersund har redan en skidskytteanläggning i världsklass. Att bygga en ny i Stockholm beräknas kosta 200 miljoner.

De olympiska spelen har växt till ett ekonomiskt monster. Grundtanken i Stockholmsförslaget är bra, att hålla nere kostnaderna genom att använda det som redan finns. Men varför inte ta steget fullt ut och föreslå ett OS med enbart befintliga anläggningar: Arenasporter i Stockholm, alpint i Åre, längdåkning i Falun och skidskytte i Östersund? Det skulle vara det mest trovärdiga.