Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Igentäppt och översvämmat i Åre

Helgens regn och värme fick igång vårfloden på allvar i Åre med ras och översvämmade bäckar som följd. I går var det lugnare men Åres räddningstjänst höll noggrann koll på läget.

Samtidigt kämpade entreprenörer på flera ställen med igensatta trummor och överfyllda bäckar.

– Om man rensade trummorna lite bättre på hösten skulle vi slippa det här, säger Kent Lindblom från Brattlands Åkeri, som hela dagen var fullt sysselsatt med att rensa dagvattentrummor i Åre från grus, sediment och bråte.

Det gäller, enligt Lindblom, både kommunen och privata fastighetsägare, som här vid Olympia i västra Åre.

De har redan rensat brunnar vid Produkthuset och uppe i Solbringen, i östra Åre. Nu försöker de rensa nedanför VM8:ans dalstation, där vattnet flyter i en strid ström över väg 638 ner mot banvallen. Här är det tvärstopp i trummorna, inget vatten rinner ner.

Alldeles intill, cirka hundra meter västerut, ligger Lundsgårdsbäcken, som svämmade över i söndags. Räddningstjänsten fick rycka ut sedan vattnet också där forsade över vägen och hotade banvallen nedanför.

Lindblom lyfter på ett trumlock och ut tittar en skärrad råtta, som klamrar sig fast på en kant ovanför vattenytan. Nyss simmade den runt i vattnet.

– Men nu har vattnet i alla fall sjunkit en bit, konstaterar han och lägger locket på igen.

I bykärnan hörs dånet från Mörviksån lång väg. Vattnet är lerigt brunt. Men inte lika brunt som kvällen innan, enligt räddningsledare Erik Willners, som ledde utryckningen i söndags. Tidigt på måndagsmorgonen åkte han runt och kollade läget.

– Då hade tillflödet minskat ordentligt så nu är det ganska lugnt, det har stått emot ganska bra, sade Willners vid lunchtid.

Det var alltså i söndags kväll som nivåerna var som högst och räddningstjänsten fick rycka ut till flera ställen.

Bland annat inträffade ett ras i stensättningen i Mörviksåns åfåra, strax ovanför St Olovsvägen när trycket från vattenmassorna blev för starkt.

– Det är formidabla krafter, säger Willners. Men då var Tekniska kontoret på plats med grävare och lade dit sten, så det blev åtgärdat tämligen direkt.

I går var läget således under kontroll. Men fortfarande finns mycket snö kvar på Åreskutan och kommer det mera regn och värme kan vattennivåerna snabbt stiga igen.