Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ifrågasätt Sahlin

Socialdemokraternas ledning samlade i går företrädare för partidistrikten till en hastigt inbokad telefonkonferens. I skrivande stund, på fredagseftermiddagen, har lite sipprat ut från överläggningarna.

Efter beskedet att partiledningens förtroende ska prövas på extrakongressen finns ett behov att sondera terrängen bland medlemmarna. I krisläget aktiveras rörelsen.

Intrycket när man lyssnar på S-företrädare ute i landet är att de anser politikens innehåll vara viktigare än eventuella personbyten. Och i den mån det finns en kritik mot enskilda S-toppar är det ett väldigt tassande. Först måste vi fixa politiken innan vi tar oss an ledarskapet, säger någon. Mona Sahlin är inte problemet, säger en annan.

Jag ställer mig frågande till de n analysen . För det första tror jag inte på idén att ta heder och ära av sig själv genom att spika upp politikens innehåll på skampålen (mer om det i huvudledaren). För det andra är det inte möjligt att separera politik från person. Partierna är toppstyrda organisationer, speciellt i valrörelser där enskilda utspel ofta planeras och verkställs med kort varsel. Med Mona Sahlin ställs dessutom personfrågan på sin spets. Sahlin polariserar, och det är väl ganska uppenbart att hon avskräckte fler väljare än vad hon attraherade .

Det skulle vara olyckligt om historien från 2010 går i repris 2014: ett val mellan två presidentkandidater, Sahlin mot Reinfeldt. Inför den matchen känner jag ingen tillförsikt.