Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottstränaren får sänkt straff

Den idrottslärare som dömdes till ett år och sex månaders fängelse i tingsrätten för grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning har fått sitt straff sänkt av hovrätten.

Mannen döms till tio månaders fängelse.

Mannen som vid tiden för händelsen var i 40 årsåldern ska ha varit tränare åt 15-åriga Peter mellan somrarna 2000 och 2001. Mannen ska ha tränat tillsammans med Peter och åkt på träningsläger tillsammans med honom. Efter träningstillfällena övertygade mannen Peter att massage var en viktig del av träning. Vid massagen trappade mannen gradvis upp de sexuella handlingarna, för att få dem at verka normala, något som mannen menar att Peter själv önskade. Massagen ska ha skett i mannens bostad i hans sovrum.

På grund av sin roll som tränare har mannen haft en överordnad roll och därför satt Peter i en beroendeställning. Peter själv hade stort förtroende och litade på mannen och rättade sig därför efter vad mannen tyckte.

Peter anmälde inte händelsen förrän sju år efter att utnyttjandet hade skett. Då hade han uppsökt en psykolog för att han mådde dåligt av händelsen.

Hovrätten anser i sin dom att mannen allvarligt missbrukat sin ställning till Peter som var i beroendeställning till mannen.

Precis som tingsrätten så anser hovrätten att Peters berättelse är trovärdig. Men hovrätten anser också att händelsen inträffat så pass långt tillbaka i tiden att mannen inte kan dömas till ett års fängelse som brottslighetens straffvärde motsvarar. Mannen döms därför till tio månaders fängelse. Han ska också betala ett skadstånd till Peter på 40 000 kronor.