Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottstränaren får fängelse

Den idrottstränare från länet som stått åtalad för grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning fick sin dom idag.

Tingsrätten i Östersund dömde honom till ett år och sex månaders fängelse.

Det var under somrarna 2000 och 2001 som mannen var tränare för en 15-årig pojke från Jämtland.

De åkte på många tävlingar och träningsläger tillsammans.

Tränaren berättade att massage var en viktig del och den skulle utövas av tränaren i dennes sovrum i bostaden.

Under rättegången berättade målsäganden att han ville behålla kalsongerna på eftersom han inte ville visa sig naken. Men redan efter andra tillfället gav han vika för tränaren önskemål eftersom han var övertygad om att tränaren visste bäst.

Han berättar sedan hur han utsattes sexuellt av tränaren vid flera tillfällen men vågade inte säga något eftersom han stod i tacksamhetsskuld till denne.

Sju år efter övergreppen kände han fortfarande skam och skuld och uppsökte en psykolog hösten 2008 i den stad han nu är bosatt i. Då började han prata om vad han fick uppleva som 15-årig idrottare i Jämtland.

Under rättegången medgav tränaren sexuellt umgänge med pojken. Men han menade att det inte fanns någon beroendeställning mellan honom och pojken.

Tingsrätten anser i sin dom att målsägandes berättelse är trovärdig och tränaren döms till ett år och sex månaders fängelse. Tränaren ska också betala skadestånd på 125 000 kronor till målsägande.

Tränaren har på sig till 24 januari att överklaga domen till hovrätten.