Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsstråket

Annons

I dag kan ett avgörande steg tas i den drygt 20 år långa, och i många fall pinsamma, historien om en bygget av en ny ishall, numera kallad Arenan eftersom den ska fungera till mycket mer än bara hockeyspel. Kommunfullmäktige i Östersund ska ta ställning till var Arenan ska byggas och in i det sista pratas det en massa smörja.

Jag vet ingen fråga där så många korkskallar har varit med på banan. Den senaste är Moderaten Pär Jönsson som i dagens LT skriver att frågan behöver utredas vidare... Jag tar mig för pannan. Men det är därför ärendet dragits i långbänk sedan Z-kupolen eldades ner en vacker vårdag 1989, 21 år för att Jönsson och många av hans kollegor i Rådhuset får tramsa på hur som helst utan att behöva ta något som helst ansvar, det finns alltid någon annan att skylla på.

För några år sedan träffade jag Peter Reinebo och HC Holmberg från Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, när de presenterade planerna på ett ”Vinterpalats” på Campusområdet. Jag tyckte det lät väldigt spännande, ett projekt som skulle göra Östersund till en ledande vinterstad, inte bara i Sverige utan i hela världen.

Men SOK hade inga pengar att bidra med. I svensk idrott är det Riksidrottsförbundet, RF, som sitter på kassakistan och där finns inget intresse att satsa pengar på ytterligare idrottsanläggningar.

När nu Thomas Fuchs på A4 Campus AB erbjuder gratis mark och 20 miljoner kronor till bygget är det inget alternativ för mig. Campusarenan med skridskooval, två isrinkar, tekniktunnel, forskningsutrymmen, kontor, restaurang, kommersiella ytor samt publikkapacitet för 3 000 sittande åskådare, allt kostnadsberäknat till 233 miljoner kronor, påminner nämligen mycket om det ”Vinterpalats” som SOK skissade på. Den här arenan skulle då bli en riksangelägenhet och då tycker jag också att RF också ska vara med och både betala och driva anläggningen.

Av någon anledning som jag inte riktigt begriper har de senaste veckorna många röster höjts för en ”central placering” av Arenan. Är inte Campus-området som förordas så ska den ligga på Storsjö strand (hur länge skulle det då dröja...?). Arenan skulle bli en samlingspunkt där folk skulle kunna slinka in för ta en kopp kaffe och idka en stunds social samvaro, här skulle skapas utrymme för handel och hotellverksamhet. Ja, de största optimisterna påstår på fullt allvar att det skulle bli rena folkvandringen till Arenan, vardag som helgdag.

I min värld kommer det här bygget i första hand att användas av ungdomar som bor i Torvalla, Odensala, Lugnvik, på Frösön, ja till och med i Ås och Brunflo. De behöver tillgång till bil eller en välutvecklad kollektivtrafik (det behövs för att vi ska klara oss i alla sammanhang i det här stora och glesbefolkade länet) och de kommer dit för att spela ishockey och bandy eller träna gymnastik.

Jag ser därför det som helt naturligt att placera den nya Arenan på Stadsdel norr. Om den hamnar strax nedanför Litsvägen eller på det av kommunen föreslagna så kallade R 3-alternativet är för mig ingen kabinettsfråga, så långt är det inte mellan de två områdena.

Det viktiga för mig är att kommunen en gång för alla bestämmer sig för att bygga och får spaden i marken så fort som möjligt.

Och ett sammanhållet idrottsstråk passar mig alldeles utmärkt!

Mer läsning

Annons