Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottsstjärna från länet gör upp i vildmarken

I TV4:s vårsatsning "Det största äventyret" ska åtta av Sveriges främsta idrottsstjärnor tävla mot varandra i Alaskas tundra och i Mexikos ökenlandskap. Två lag försätts vilse i ödemarken, med ett mål: att hitta tillbaka till civilisationen först.

Helikoptern skakar till. Det måste ha gått flera timmar nu, tänker elitsimmerskan Louise Karlsson och tuggar frenetiskt på sina åksjuketuggummin. Tillsammans med sju av Sveriges största idrottsstjärnor susar hon fram över östra Mexikos ökenlandskap. Alla bär ögonbindel - när de väl landar kommer de att vara mitt ute i en stekhet ödemark. Utan mat. Utan karta. Tävlingen kan börja.

– Jag har aldrig sovit under bar himmel ens, och nu skulle man ut i djungeln och bara överleva, säger handebollslegendaren Magnus Wislander och skakar på huvudet.

I nya tv-serien "Det största äventyret" tävlar svenska idrottsstjärnor mot varandra under extrema omständigheter. I fyra veckor, på fyra olika kontinenter, ska de två lagen överleva i vildmarken, och bli först med att hitta tillbaka till civilisationen.

– Det är det största äventyret jag varit med om i livet, säger Peter Jidhe, programledare för den nya serien.

Han får medhåll av friidrottaren Erica Johansson, som hann med att äta både gräshoppor och kaktusar under sin tid i vildmarken. "Det största äventyret" gör skäl för sitt namn: deltagarna kommer att möta skorpioner, bränder, och hamnar bland annat mitt i en drogkartells marijuanaodling. Louise Karlsson beskriver upplevelserna med skräckblandad förtjusning:

– Man var nervös varje gång man tog av sig ögonbindeln, det fanns ju mängder av djur i vildmarken, jag är till exempel väldigt rädd för ormar!

Det är ett riskabelt projekt på många sätt. TV4 kämpade i många år med att återföra "Robinson" till sina forna glansdagar. Sist de skickade ut kända svenskar i vildmarken, i 2009 års "Kändisdjungeln", blev det totalflopp. Samtidigt har idrottsstjärnor alltid fängslat den svenska tv-publiken: från att Ricky Bruch slungade en medicinboll genom en gympasal i "Superstars" 1975, till att Ingemar Stenmark hoppade jämfota uppför en vägg i "Mästarnas mästare" 2012.

Men det är inte bara elitidrottarna som tävlar under våren, även de svenska tv-jättarna kommer göra upp i och med "Det största äventyret". Programmet har nämligen premiär på samma sändningstid som SVT:s publikfavorit "Stjärnorna på slottet". "Det största äventyret" har premiär den 4 januari.

Joachim Sundell/TT