Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Idol”-publiken tar över festivalen

/

Efter två deltävlingar har tvålfagra grabbar tagit fyra finalplatser av fyra möjliga. Då återstår ändå Darin och Peter Jöback. Har den killtokiga ”Idol”-publiken kidnappat Melodifestivalen?

Annons

Ja, det verkar inte bättre. Åtminstone om man får tro Kikki Danielsson, en veteran som deltagit i Melodifestivalen nio gånger och kan skryta med två placeringar i Schlager-EM:

– Det är precis som i ”Idol”, de unga flickorna röstar mest och då vinner de unga killarna. Det är synd för det gör det svårt för andra artister att komma fram. Jessica Andersson hade en jättefin låt och gjorde den väldigt bra. Hon borde ha gått vidare, säger hon.

Thomas Hall är projektledare för Melodifestivalen. Han säger att SVT inte för någon statistik över vilka som röstar i tävlingen, men är till viss del inne på samma linje som Kikki Danielsson.

– Schablonbilden är att det är fler unga än äldre som röstar. Samtidigt ser vi att fler har valt att ringa det dyrare numret i år och det kan tyda på att äldre personer, med lite mer pengar på fickan, har börjat rösta mer.

Melodifestivalen har flest manliga vinnare, men sedan tävlingen fick en nystart och deltävlingar infördes har kvinnorna dominerat. De tio senaste åren har fem vinnare varit kvinnor, tre har varit män och två har bestått av mixade grupper.

Thomas Hall vill inte uttala sig om huruvida tävlingen står inför ett trendbrott utan nöjer sig med att konstatera att SVT försöker skapa ett så brett startfält som möjligt.

– Vi dukar upp ett smörgåsbord av artister, sedan är det upp till publiken att bestämma vilka som går vidare.

Han ser inte heller hur det skulle kunna vara på något annat sätt.

– SVT har inga möjligheter att påverka vilka som går vidare till finalen nu och jag vill inte ens börja spekulera i hur det skulle se ut om vi försökte, säger Thomas Hall.

Två deltävlingar återstår och nu är det upp till artister som Elin Lanto, Anna Bergendahl och Pernilla Wahlgren att bryta killarnas dominans. De måste slå favoriter som Peter Jöback och Darin.

Kikki Danielsson är inte hoppfull.

– Jag tror att Darin blir väldigt svår. Han är även min favorit, för han påminner så mycket om min son, säger schlagerveteranen.

Mer läsning

Annons