Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ideologisk nit blir kostsam

I Stockholm ska ett nytt stort sjukhus byggas. Det får namnet Nya Karolinska. Stockholmarnas landsting betalar, så jag ska inte klaga.

Annons

Men jag uppmärksammar gärna det senaste exemplet på att de borgerligas ideologiska nit, går ut över skattebetalarna. Sålunda ska ett konsortium där Skanska ingår bygga detta sjukhus. Landstinget säger sig ha upphandlat det hela i konkurrens. Men det fanns bara en budgivare. Skanska ska inte bara bygga. Man ska också projektera, finansiera och sköta driften av byggnaderna. Det hela kallas Offentlig-privat samverkan och anses av en och annan effektivt också vid exempelvis vägbyggen. En viss skepsis är på sin plats. Vi vet ju hur det gick när ett privat bolag fick bygga och arrendera Arlandabanan i 50 år eller så. De tio första åren kördes tågen tomma på grund av en idiotisk prissättning. Nu betalar alla extra för att få kliva av och på tåget på Arlanda.

Berättelsen om Nya Karolinska är ännu mer skrämmande. Socialdemokraternas toppkandidat till Stockholms läns landsting, Ilija Batljan, visar nämligen att bygget blir fantastiska 17 miljarder kronor dyrare än vad som uppgetts. Totalsumman blir 69 miljarder fram till 2040. Bara detta sätt att finansiera det hela blir fem till nio miljarder dyrare. DN:s ekonomiredaktion som läst de sekretessbelagda! underlagen till lånen, kallar dem mycket generösa mot både Skanska ,som garanteras en avkastning på 13,6 procent, och för affärsbankerna som gör en marginalvinst på 4 miljarder . Dessa får en ränta som många gånger om överstiger den ränta på under en procent som landstinget hade kunnat få om de lånat upp pengarna själva. Landstingets tjänstemän beräknar extrakostnaden till 30 35 procent för den säkerhet som enligt de borgerliga består i en garanti mot förseningar, men som i realiteten handlar om att de borgerligas ideologi går före ansvaret för skattebetalarnas pengar.

”Berättelsen om Nya Karolinska är ännu mer skrämmande.