Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idealiskt inför SM-rallyt: "Det är ett drömscenario"

Helgens SM-rally i Östersund kan bli det bästa någonsin – ur arrangörssynpunkt.
– Vägarna är helt fantastiska. Det är ett drömscenario för en arrangör, säger Mikael Magnusson.

VMT Jämtland arrangerar SM-deltävling 2 och förutsättningarna är minst sagt lovande.

75 ekipage kommer till start, varav 65 i SM. Det som kanske höjer temperaturen mest är vägarnas beskaffenhet.

Enligt expertisen är dessa bland de bästa som någon SM-arrangör har bjudit på.

– Jag har varit runt och tittat och det är många år sedan som en svensk rallytävling hade så fina vägar. De är helt fantastiska. Förarna kommer att bli supernöjda, säger Mikael Magnusson, som jobbar med mediabiten.

Anledningen är att vintervädret varit så nära det perfekta som man kan komma. Inte för kallt, inte för varmt.

– Vi har haft en otrolig tur. Det har varit milt och snöat, sedan har det regnat och frusit på, vilket bildat en isskorpa. Hade det varit för kallt skulle isen ha spruckit, men nu är det perfekt.

– Eftersom det ska bli ihållande minusgrader under veckan, kommer vägarna att hålla hur bra som helst. Dessutom ska det snöa ett par dagar till och då får vi upp snöplogkanterna ännu mer, menar Magnusson.

LÄS MER: Häftig SM-rallyfest på skidstadion: "Här får publiken avgaserna rakt i ansiktet – direktkärlek till sporten"

Huvudfavorit till totalsegern är VM-meriterade P-G Andersson, som vann SM-deltävling 1 i Gävle med hela två minuter. P-G gör en högintressant comeback i SM.

– Rally är det som ligger mitt hjärta närmast och det här är ett sätt att betala tillbaka till sporten och fansen, säger P-G till tävlingens hemsida.

Den dubble juniorvärldsmästaren ska köra en Skoda Fabia WRC. Senast han körde i mästerskapet var 2009.

LÄS MER… Spektakulär sträcka med extrema effekter ska locka storpublik till SM-rallyt på skidstadion

LÄS MER: Infekterat efter rallyröra

Målet är förstås SM-guld.

– Ja, jag kör alltid för att vinna och nu vill jag bjuda tillbaka lite till rallysverige. Det här ska bli vansinnigt roligt.

Östersund Winter Rally startar på sedvanligt, symboliskt sätt från Stortorget. Därefter väntar en två mil lång sträcka i I5-skogarna.

– När jag hängde på mer ljus är inte mörker något problem längre och vi har trivts bra i I 5-skogen förut. Långsträckan vann vi med 20 sekunder förra året, så P-G ska inte få det fullt så enkelt i Östersund som han fick i Gävle, säger Jerker Axelsson, regerande mästare.

Sist på fredagkvällen körs den korta (800 meter) och spektakulära publiksträckan på Östersunds skidstadion, där förarna ska köra i en åtta.

Arrangörerna gör en massiv satsning på ljud och ljus – vars like aldrig tidigare skådats i jämtländsk rallyhistoria.