Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ida och Seved har dokumenterat Myssjös historia

I morgon är det boksläpp för "Alla tiders skola", som handlar om skolorna, byarna och livet i Myssjö socken förr och nu, i Kövra Byskola.

Ida Molander-Johansson och Seved Johansson har lagt ner ett omfattande arbete under snart fyra år. Den 216 sidor tjocka boken är indelad i sju kapitel och innehåller över 300 bilder, intervjuer med elever och lärare, historiska fakta med mera. Författarparet tvekade inte när de fick en förfrågan av forskargruppen Fritte å Frauge om att göra boken.

– Det finns ingenting samlat om skolorna i Myssjö, därför känns det viktigt att dokumentera socknens historia medan tid är. Och eftersom vi är intresserade av lokal historia och jag har en extra kärlek till bygden kände vi att vi kunde ta på oss uppdraget, säger Ida Molander-Johansson, som är uppvuxen i Persåsen, grannbyn till Kövra. Under 1970-talet arbetade hon också som lärare i kommunen, i Myrvikens skola.

I det inledande kapitlet berättar de om en fiktiv skolstart på 1860-talet. I det andra gör de en resa i tid och rum där alla byarna i Myssjö presenteras. Läsarna får också svar på flera frågor: Hur var det i skolan längre tillbaka i tiden? Hur och var lärde sig farmor och farfar, mormor och morfar och deras föräldrar läsa?

– På den tiden gick läraren från by till by, från gård till gård, eftersom socknen ofta hyrde skollokaler i gårdarna. Det var enkla lokaler och enkla läromedel, men som någon lärare skrev: "eleverna lärde sig läsa till jul". Vi har dokumenterat över 30 olika platser i Myssjö, berättar Ida Molander-Johansson.

Fakta till boken är hämtade från bland annat bibliotek, arkiv, museer, studiebesök och intervjuer. Boken kan användas vidare i forskningen om Myssjö socken då den är skriven med källhänvisningar.

– Det är en spännande forskning vi gjort, vi kände oss ivriga att bli klara. Men man måste vara intresserad och envis, annars går det inte att göra en sådan här bok, säger Ida Molander-Johansson.

Vad händer under boksläppet i morgon i Kövra skola?

– Vi ska berätta om boken och även sälja den. Det blir också andra aktiviteter, bland annat musikunderhållning, cirkus med Cirkus kul & bus och lotteri där vinsten går till skolans kulturella övningar. Det blir nog en trevlig tillställning!