Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida har världens bästa jobb

/
  • Smultron eller sur rabarber, vilken tycker Ida egentligen är godast? Det är frågan som Sara Strömberg aldrig fick svar på.
  • Många tokroliga kunder och massor av musik utan att det kostar ett öre. Godisremsförsäljerska är utan tvekan världens bästa jobb, enligt Ida. ”Man får ju gratis inträde till Yran”, säger hon. Foto: Håkan Luthman

Hon är godisförsäljerskan som älskar både sött och surt. För tredje året i rad står Ida Jonasson på Yran, antingen med sina färgglada remmar eller i glasskiosken. Men om sanningen ska fram skulle hon hellre vilja stå på scenen och inte vid sidan av den.

Annons

Tidigt på lördagsmorgonen under Storsjöyran brukar campinggästerna nere i Badhusparken vakna till liv. Fast inte för att de har sovit gott utan för att de börjar inse att magen kräver lite fast föda, också. Men när de börjar röra sig uppöver stan brukar de raskt upptäcka att inget matställe hunnit öppna. Det är då de brukar möta Ida, en räddande ängel med något ätbart.

– Hittar de ingen mat på Traktören så brukar det bli remmar. Man träffar massor av roliga människor, säger Ida och skrattar.

– En del är villiga att betala 200 kronor för den största glassen jag har och många försöker också betala för att få en kram.

Ja, man får utstå en hel del som godis- och glassförsäljerska och av säkerhetsskäl jobbar Ida aldrig ensam under Yran. Ingenting tråkigt har hänt hittills men det är onödigt att utmana ödet. Som ung tjej kan man vara ganska utsatt i det stökiga folkvimlet.

– Man får läsa av situationen och vara försiktig. Eftersom jag började jobba så tidigt har jag lärt mig att ta ansvar både över pengar och tider.

Ida var bara 14 år när hon stegade in till sin nuvarande chef Bosse och berättade att hon fanns till förfogande om det var så att han behövde arbetskraft.

– Jag gick bara in och sa: Hej, jag heter Ida, får jag jobba här? Sen ringde de och sa att jag fick det. Jag har alltid haft lätt att ta för mig och prata med människor. Det är bättre att prova än att stå kvar och undra om det hade gått.

Hennes våga och vinn-attityd har också medfört att hon redan provat sina vingar i huvudstaden, på artistskolan Kulturama. Men längtan hem blev för stor och nu är hon tillbaka i Ås igen.

– Jag tar det där sen i stället, säger hon lugnt.

Just nu går hon musiklinjen på Palmcrantzskolan. Huvudämnet är sång, men hon spelar även piano och gitarr. Nyligen skrev hon låten ”The cracksong” som handlar om när hennes killkompis ramlade ner i en spricka under en skidtur. Den charmiga låten ligger för övrigt ute på hennes myspacesida. Ida säger att hon får sina låtidéer när hon ska sova. Det är förmodligen också då hon ligger och smider framtidsplaner.

– Jag skulle vilja bli musikalartist, men jag vet att det är svårt. Kanske utbildar jag mig på riktigt i London. Jag tänker i alla fall inte stanna kvar här och sitta och spela på News på kvällarna, säger hon och skrattar lite.

– Jag ska skriva en drömlista, för drömmar är till för att förverkligas, tillägger hon, med ens lite allvarligare.

Hon sticker inte under stol med att en av de där drömmarna är att spela på Yran. Mycket för att festivalen innebär en sådan positiv kick för hela staden.

– Hela stan vaknar till liv under Yran, jag tycker att festivalen behövs. Man får liksom nytt hopp av den.

Ett måste på årets Yra, enligt Ida?

– Jag kommer att stå längst fram på Lady Gaga. Hon är vår generations Madonna och spelas på varje fest.

P.s Precis som alla andra som kommer fram till Idas remstånd frågar jag vilken rem som är hennes personliga favorit. Då ser hon med ens uppgiven ut. Hon kan nämligen inte välja. Till slut kommer hon i alla fall fram till att slaget står mellan smultron och sur rabarber. Men jag får aldrig veta vilken som blir den slutliga vinnaren.

 

Mer läsning

Annons