Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Icona Pop växer med varje Yra

Icona Pop

Var: Stortorget

När: Fredag, 00.00

Betyg: 3

Redan 2011 spelade Icona Pop på Storsjöyran – då var det 20-talet besökare på plats. 2012 kom de tillbaka och spelade på Stora Dans. Inför den spelningen fascinerades jag över våren 2012:s P3-popfenomen med Little Marbles, Rebecca & Fiona och Icona Pop i spetsen.

Sedan dess har jag inte lysnat så mycket på duon – men tjejerna har några USA-turnéer senare utvecklats till en världssensation. De enkla, taktfasta och lättsmälta feel good-beatsen bjuder in till dans och euforisk glädje. Det är inte svårt att förstå varför detta appellerar till en strömlinjeformad amerikansk marknad.

När LT recenserade bandet 2012 fick de kritik för det magra materialet. Gruppen hade då för få låtar – nu, två år senare, är den givna superhiten "I love it" bara en i mängden av EDM-influerade endorfinutlösare.

Repertoaren känns snäppet bredare – ofta lämnar duon scenen och låter den elektroniska musiken i sig självt bjuda upp till dansgolv och en av låtarna sitter på sköna hiphop-vibbar. Men det är när dubstep-takterna kommer i gång som publiken tänder till som mest.

Några textrader ur den sista låten i extranumret – tidigare nämnda "I love it" – sammanfattar allt med kvällens framträdande:

I crashed my car into the bridge. I don’t care, i love it. I don’t care.

Caroline Hjelt och Aino Jawo andas livsglädje. Med en genomgående befriande jag-skiter-i-allt-attityd så länge vi har kul.

Scennärvaron är beundransvärd. Hjelt och Jawo har ett privat disco på scenen där de med sitt snygga mellansnack bjuder in publiken till festen.

Men när endorfinnivåerna gått ner och de likartade sockersliskiga låtarna smält ihop till en klump fastbränt socker kommer suget efter någonting mer. Den här musiken gör sig trots allt bäst på klubben.

Stefan Olsson