Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Icahandlare ångrar inte Youtubefilmen

När Icahandlare Jan Duvdahl i Duved lade ut sin övervakningsfilm på Youtube ville han bara att tobakstjuvarna skulle åka fast. Han var helt oförberedd på följderna.

Att det kunde vara olagligt hade han aldrig en tanke på. Men han ångrar ingenting.

– Jag fick igång en debatt, det är positivt, säger han.

Helt plötsligt har Jan Duvdahl, butikschef och vd på Icatoppen i Duved, blivit rikskänd som Icahandlaren som hängde ut tjuvarna på internet. Detta sedan han lagt ut en övervakningsfilm på Youtube i försök att få fast två tjuvar som stal tobaksvaror för cirka 40 000 kronor i hans butik.

Han kunde inte drömma om att det skulle bli sådan medial uppmärksamhet.

– Det har ringt journalister från hela landet, jag har pratat med alla, säger Jan Duvdahl.

Ingen har identifierat tjuvarna, men en debatt har kommit igång, vilket han är glad för.

Det juridiska är nämligen oklart. Enligt svensk lag får övervakningsfilmer inte användas på det här viset men eftersom Youtube använder sig av en server i England hamnar man i en juridisk gråzon.

Duvdahl har fått jättemycket stöd från Icahandlarkollegor, som beundrar hans mod. Däremot gick Icaförbundet snabbt ut och tog avstånd från hans agerande.

Men det tar han inte personligt, han förstår att förbundet måste inta den linjen.

– De kan inte gå ut i media och säga att det är okej. Icas jurister säger att det är olagligt och mina jurister säger att ja, det är olagligt i Sverige men servern ligger i England.

Duvdahl drar en parallell till TV3:s Efterlyst som i samarbete med svenska polisen visar övervakningsfilmer. Där har man också servern i England.

– Så det är en stor gråzon, säger han.

Jan Duvdahl har drabbats hårt av tobakstjuvar tidigare. För några år sedan blev han hotad med pistol när han hamnade öga mot öga med grovt kriminella som var ute på stöldturné och precis hade brutit sig in i hans butik.

Det brottet klarades upp, men för Jan Duvdahl tog det lång tid att återhämta sig.

– Då var jag på väg att sälja butiken, jag kände ingen glädje längre, säger han.

Men han kom tillbaka, förbättrade säkerheten och byggde om i butiken.

Det var i februari i år som de fräcka tjuvarna slog till, mitt under kvällsruschen. De var två stycken och en kröp på knäna bakom kassörskan för att komma åt tobakspaketen, som de gömde innanför stora dunjackor. Samma sak upprepades flera gånger. På övervakningsfilmen kan man se gärningsmännens agerande.

Brottet förblev ouppklarat och för några veckor sedan tipsade en kompis honom om Youtube. Han hjälpte också till att lägga ut filmen.

Vid den tiden visste han nästan ingenting om Youtube och vilka juridiska regler som gäller. I dag låter han som en expert.

– Jag har fått läsa på, säger Duvdahl, som inte väntar sig några efterräkningar för sitt agerande.

Han hoppas fortfarande på att tjuvarna ska identifieras men filmen på Youtube har han tagit bort.

•Ångrar du vad du gjorde?

– Nej, ångrar, det gör jag aldrig, jag står för vad jag har gjort. Däremot kan man göra bra eller dåliga val, säger Jan Duvdahl.