Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ica-handlare misstänkt för köttfärsfusk

Genom att märka om köttfärs med egna etiketter misstänks en Ica-handlare i länet ha lurat kunderna att köpa gammal köttfärs.
Kommunen har nu anmält händelsen till åklagare.

Enligt anmälan har en förpackning fotograferats men "eftersom butiksinnehavaren kastade ner förpackningen i wellpappressen och sen uppmanade inspektörerna försvinna ur butiken kunde den inte sparas som bevismaterial", uppger kontrollanterna.

I slutet av juli gjorde kommunen ett besök i butiken och upptäckte att det fanns köttfärs i 500-gramstråg som hade butikens egna etiketter på ovansidan. Normalt sett brukar förpackningarna vara märkta från Ica centralt.

På undersidan av förpackningarna fanns märkningen som brukar finnas kvar, och de två etiketterna stämde inte överens vad gäller sista förbrukningsdag.

Kontrollanterna jämförde då förpackningarna med likadana förpackningar från en annan butik och det visade sig då att etiketterna som Ica-handlaren hade satt på, visade en senare sista förbrukningsdag.

Hållbarhetstiden för köttfärsen i butiken hade enligt den nya märkningen förlängts med upp till 5 dagar. Dessutom var vikten 500 gram. När kontrollanterna vägde förpackningarna visade det sig att bruttovikten för hela förpackningen vägde 500 gram. Kunderna fick alltså betala kilopris även för själva förpackningen som köttfärsen låg i.