Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I vimlet på Startskott!

/
  • Mor och son, Eva och Erik Althin, från Marieby, ville visa sitt stöd för ett kulturhus och kom tidigt.  – Människorna i Östersund behöver ett ställe där alla får chansen att uttrycka sig på sitt sätt, men det behöver inte nödvändigtvis vara ett nytt hus, säger Eva Althin.
  • Tipsrundan, också den självklart i kulturens tecken, lockade många. Berit Ljungberg, från Myrviken, chansade på en del av frågorna, som enligt henne var ganska kluriga. Hon var också på Gamla teatern för att se och lyssna till stråkkvartetten Archi Jamt där hennes sambo Bengt-Eric Norlén ingår.– Och min dotter är med i bandet Podge, så vi lever med kulturen varje dag. Självklart vill jag att vi ska få ett kulturhus, det ska vara i centrum där människorna är, säger hon.
  • Matilda Amundsen representerade Kulturkollektivet som visade ett av sina kommande projekt i miniatyrform. De har redan hittat huset i Ås där tio personer ska bo i sommar och väntar bara på att skriva på kontraktet. Tanken är att huset ska innehålla replokaler, verkstäder, konsertlokaler och mycket annat. – Principen är att vem som helst kan komma dit och genomföra ett kulturprojekt, säger Matilda, som också berättar att projektet förhoppningsvis ska generera sommarjobb för 24 unga entreprenörer och en konsttidning.
  • – Kvällen har börjat mycket bra. Det tyckte de här herrarna, alla musiker i olika konstellationer, för kvällen Republiken Big band. Från vänster: Karl Erik Elmgren, Sven Hjelm, Joe Eriksson och Fredrik Svärd.
  • Konsten behöver inte alltid vara så seriöst, ibland kan den faktiskt bara få vara rolig också. Det ville Östersunds konstskola demonstrera genom speed-painting. Eleverna stod och målade på fyra olika stationer. Var femtonde sekund flyttade de ett steg åt något håll. På så vis växte motivet fram spontant och prestigelöst. Alla som ville fick vara med.– Hur många som helst som har testat, det är jätteroligt, säger Hanna Eriksson.
  • Jens Nilsson (S), före detta kommunalråd i Östersund och Annsofie Andersson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Östersund, minglade med Yrangeneralen Lars Sillrén. – Det här initiativet kommer att leda till något gott, men vad vet vi inte riktigt ännu, säger Jens Nilsson, som självklart skulle lyssna på sin dotter Kata Nilssons estradpoesi.– Efter Startskott behöver vi definiera vad det är vi ser framför oss när vi säger Kulturhus. Jag ser framför mig navet i staden, ett hus med konsertsalar, bibliotek, kafé och naturliga möten. Vi på Storsjöyran vill naturligtvis vara en del i det, säger Lars Sillrén, som också avslöjade att han såg fram emot att se Bedroom Eyes.#Tror du, Annsofie Andersson, att Startskott kommer att leda till något konkret?– Ja, det tror jag, men vad det konkret kommer att innebära i form av beslut är för tidigt att säga. Nu ska vi utreda frågan.#Vad ser du mest fram emot att se i kväll?– Pianisten Stefan Nilsson.

Vimmelbilder från Startskott.

Annons
Annons