Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Vemhån får byborna vänta på nytt bredband

Vemhån är en av de byar där det bara är Härjeåns som erbjuder adsl. När det nätet släcks är byborna hänvisade till mobilt internet. Att få stöd för att dra in fiberkabel i huset ligger långt fram i tiden.

– Det går inte att vara utan internet nu, man är beroende av det, säger Gun Lundkvist Larsson, Vemhån.

Det alternativ som skulle ge en likvärdig eller bättre uppkoppling i dagsläget är fiber. Redan för flera år sedan byggde Härjeåns ut sitt fibernät, även till Vemhån. Men i dagsläget är kostnaden för en anslutning 15000 kronor per hushåll plus vad det kostar att gräva ner en ledning från anslutningspunkten. För Gun Lundkvist Larssons del handlar det om en sträcka på en och en halv kilometer.

– Det är trist att de släcker adsl. De borde väl vänta tills det finns någon bra ersättning.

Omkring hundra personer i byn har anmält intresse för att gräva in fiber. Det görs också på flera andra håll i kommunen, med start nu i år, subventionerat av pengar som ytterst kommer från EU via landsbygdsprogrammet.

Först ut är Hedeviken, Linsell, Ytterhogdal och Mittådalen. Då till en kostnad av 9000 kronor per hushåll samt vad det kostar att gräva ner ledningen på egen tomt. Anslutningspunkten dras fram till tomtgräns.

– Vi sökte pengar för i första hand åtta byar i kommunen. Det är länsstyrelsen som handlägger stödet och det fanns 21 miljoner att söka förra året. Länsstyrelsen fick in ansökningar för 80 miljoner kronor, berättar Malcolm Höök på näringslivskontoret.

– Pengarna räckte till fyra byar i kommunen. Sedan är det fyra byar på tur som vi kan få besked om tidigast under hösten, om vi får något stöd för. Därefter kommer bland annat Vemhån i ordningen.

Så ingen hjälp med fiber i Vemhån förrän tidigast våren 2016?

– Nej.

Vad tycker du om att Härjeåns släcker adsl redan till årskiftet?

– För att svara diplomatiskt, det vore bra om det fanns en bättre samordning mellan Härjeåns, till största delen ägt av kommunen, och kommunen i övrigt, säger Malcolm Höök.