Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I väntan på en riktig smäll

En buss har kört av vägen och ligger på sidan. Räddningstjänsten arbetar med att släcka en mindre brand i motorutrymmet.

Den första ambulansen kommer på plats.

Människor i bussen skriker "aaajjj, varför tar det så lång tid", "jag är nog mest skadad jag" säger en kvinna när en ambulanssjukvårdare kliver in i bussen, "skicka ut mig först", fortsätter hon.

Dan Ånnegård agerar sjukvårdsledare, vilket innebär att han leder ambulanssjukvårdarnas arbete på olycksplatsen. Hans kollega är medicinskt ansvarig, det innebär bland annat att hålla koll på hur de skadade ska prioriteras, om de ska transporteras i ambulans eller helikopter och till vilket sjukhus de ska.

Sedan fem år tillbaka arbetar amulansjukvårdarna på det sättet, efter riktlinjer från Socialstyrelsen.

– Men naturligtvis tar de första som anländer hand om skadade direkt, men de träder tillbaka för att styra upp arbetet när nästa ambulans är på plats, säger Staffan Isberg, en av de fem instruktörerna.

Till en början vandrar två sjukvårdare genom hela bussen och ser efter hur de skadade mår. De sätter band med olika färg på deras armar beroende på skadeläget.

Sjukvårdsledaren rapporterar också tillbaka till SOS Alarm med täta intervaller samt sköter kontakt med landstingets tjänsteman i beredskap så att också sjukhuset är beredd när de skadade kommer dit.

Hela den här veckan över landstingets ambulanspersonal, i omgångar, på räddningstjänstens övningsområde i Furulund, strax utanför Östersund. Till veckan ska det övas i Härjedalen.

Ulf Jansson är också instruktör.

– Under förmiddagen har vi haft teori och pratat om verkliga olyckor som hänt och hur man löste insatsen då. Efter lunch har vi metodövning som innebär att de lugnt och stilla får träna på att ta ut människor och dockor ur en liggande buss och en buss som står på hjulen. Då pratar vi om vilka hjälpmedel vi har att använda och testar olika metoder, säger Ulf Jansson.

De avslutar med en mer autentisk övning, där de olika rollerna som medicinskt ansvarig och sjukvårdsledare delas ut.

En markör, som de personer som spelar skadade kallas, har prånglat in sig in i bussens toalett, dörröppningen är uppåt då bussen ligger på ena sidan. Ett huvudbry för sjukvårdarna. En av dem tar sig ner till personen och försöker räkna ut hur de ska få upp henne. Efter hjälp av flera av sjukvårdarna får det till slut ut kvinnan.

– Problemet med en liggande buss är ofta att människor ligger i en hög och de svårast skadade ligger underst, säger Ulf Jansson.

I det fallet måste de ta ut dem som medicinskt egentligen prioriteras lägre först, för att sedan komma åt de som mår sämst.

De övar också i en buss som trots en olycka står på hjulen. En markör, som är ambulanssjukvårdare själv, Camilla Stedtenfelt, kryper ned mellan några säten långt bak i bussen. De andra får upp henne på en bår och låter båren glida över alla säten till bussens front. Båren går inte att vrida så att de kan få ut den genom dörren mitt på bussen.

– Det är bra att få känna på hur det är att ligga på båren också. Det är ganska otrevligt att bli utburen ur bussen det kändes som jag skulle glida av, säger hon.

Jämtlands län är ännu förskonad från någon allvarlig stor bussolycka med många skadade. Men ett antal mindre olyckor har det varit, bland annat i Åre.

Men alla på övningsområdet vet att det är oundvikligt och är beredda på att det kommer hända även i länet, det är bra en fråga om när.

– Det är ju otroligt många turistbussar som går genom länet, många har bråttom och det är mörkt och halt på vintern, säger Staffan Isberg, instruktör.