Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I väntan på en ny njure ska Charlotte få hemdialys

Charlotte Andersson från Östersund har fått dialys i två år.

Nu väntar hon på att få en dialysmaskin installerad hemma och en ny njure.

Charlotte Andersson har en ärftlig njursjukdom, så kallade cystanjurar. Hennes mormor, morbror och mamma har sjukdomen och nu har det konstaterats att även hennes fyra barn bär på anlagen. Hur det är med hennes barnbarn vet hon ännu inte.

Det är måndag förmiddag och hon gör sitt femtimmarspass på dialysen. Tre dagar i veckan är det dialys samtidigt som hon försöker få schemat att gå runt för hon arbetar halvtid på häktet i Östersund också.

– Det är tack vare att jag kan jobba som jag fixar det här, säger hon. Mycket handlar det om att ha kvar den sociala biten.

Hon säger att hon insjuknat jämförelsevis tidigt i livet och hon ser fram mot att kunna styra tiderna själv framöver när maskinen har installerats i hennes sovrum.

– Jag kan maskinen och jag har lärt mig sticka mig själv, så det ska nog gå bra. Men nu har jag fått stopp i graften, (en sorts konstgjort ven och artär, LT:s anm) så jag har opererat in en ny i armen. Jag har dåliga blodkärl därför blev det denna lösning.

Det handlar om en stor avancerad maskin som ska installeras, plus vatten och avlopp med ett vattenreningsverk. Dessutom måste det in en nya matta på golvet som tål vatten.

Allt finansieras genom ett bidrag från kommunen till bostadsanpassning.

Men klart är att hon blir väldigt begränsad i sitt liv, det går inte att resa exempelvis utan noggrann planering.

– I somras var jag en vecka på Gotland och då fick jag en gästanalysplats.

Hon känner en oro inför framtiden, det kan ta flera år innan hon får en ny njure. Hon känner skuld förstås för att barnen ärvt sjukdomen.

– Men det finns de som inte insjuknar i sjukdomen också, säger hon, det kan man aldrig veta.

Hon har varit kraftigt överviktig, något som inte accepteras om man ska få bli transplanterad. Nu har hon gått ner 30 kilo, men måste gå ner ytterligare två kilo innan hon blir uppsatt på transplantationslistan på allvar.

– Jag finns med i rullarna och tidigt i våras var jag till Sahlgrenska i Göteborg för kontroll, det är där de ska utföra transplantationen. Nu är det bara att vänta på att mobiltelefonen ska ringa...