Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Tyskland finns 80 miljoner potentiella köpare

– I Tyskland finns 80 miljoner potentiella kunder till husen här, och i Holland finns fler.

Annons

Det säger Christoph Müller som själv lämnade Tyskland för Strömsunds kommun 2002. Först bosatte han sig i Havsnäs, men nu bor han med sambo och barn i Hällvattnet, söder om Rossön.

Under åren i Sverige har han hunnit etablera kontakt och hjälpa 25 personer från Tyskland att flytta till Flåsjöbygden. Och nu är han delaktig i att åtminstone två tyska familjer flyttar till Rossön inom kort.

Rossöns samhälls- och företagarförening som mer än gärna vill se sin bygd utvecklas har dragit nytta av hans kunskaper och i dag är Christoph praktikanställd inom föreningen med just dessa frågor.

– En stor del i beslutet hos de som flyttar är att de känner trygghet och får ett förtroende så de vågar ta steget. Den där personliga hjälpen är viktig och vi vill skapa integrering upp till individnivå, säger Christoph och Pål Jansson, ordförande i samhälls- och företagarföreningen.

Att det finns någon som redan har gjort precis samma resa och utmaning som de som går i flyttankar ska göra betyder mycket. Man får ärliga svar, får lära sig de där små kulturella eller regionala skillnaderna som är svåra att snappa upp till en början.

Det finns ett enormt intresse i Tyskland att flytta till det norrländska friluftslivet.

Det märktes tydligt bland annat på immigrantmässan i Holland, som Strömsunds kommun deltog på i vintras.

– Sen ska man inte glömma internets makt också. Det finns jättemånga forum där tyskar och tysk-svenskar skriver om det här, säger Christoph.

Bland annat lär de sig snabbt vilka sajter som gäller för bostadsannonser.

– Det finns en så stor och bred målgrupp där nere så man kan i princip sälja vad som helst från ett rivningshus till en renoverad herrgård, säger Christoph