Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”I tuffa tider behövs revyn mer än någonsin”

/
  • Ingen revy utan dans. Bitte Hedström, Anna-Maria Sjölund, Anders Eriksson och Marina Andersson ger järnet i ett nummer koreograferat av Wendla Karlsson.  Foto: HÄkan LUthman
  • I rekvisitaförrådet i källaren har det samlats en hel del skatter genom åren. ”Här finns det mesta”, säger Marie-Louise Oscarsson.
  • Behöver det spelas ukulele i ett av sångnumren så lär man sig spela ukulele. Leena Oginder och Anna-Maria Sjölund tränar flitigt i foajén. Sången heter ”När vi byter fönster”...
  • ”Vad som driver oss? Tja, vi lider väl alla av någon sorts mild galenskap”, säger Gunnar Edlund.
  • Ingen revy utan dans. Bitte Hedström, Anna-Maria Sjölund, Anders Eriksson och Marina Andersson ger järnet i ett nummer koreograferat av Wendla Karlsson.  Foto: HÄkan LUthman
  • ”Att jobba med amatörer är oerhört stimulerande”, säger Gustav Kling, länsteaterchef och regissör. ”Det finns en sådan entusiasm i det här gänget. Ibland har jag föreslagit att de ska vila ett år, men de lyssnar aldrig...” I bakgrunden Bitte Hedström och Anders Eriksson.

Politikerna drog in bidragen till Landstingsrevyn.

Revygänget kände sig sänkt ett tag, men spottade sen i nävarna och bestämde sig för att fortsätta ändå.

– Vi kan inte sluta mitt i lågkonjunkturen. När det är kämpigt och motlut behövs ju revyn mer än någonsin.

Annons

I sjukhusets hörsal pågår intensiva repetitioner. Regissören Gustav Kling drillar amatörerna i landstingets revygäng inför årets premiär, som äger rum på Folkets hus den 17 november.

– Vi kör fyra föreställningar, tisdag till fredag. Och vi behöver sälja 400 biljetter per föreställning för att gå runt, berättar Pierre de Flon, som till vardags arbetar som läkare på neurologen. Han har varit med och spelat landstingsrevy sedan 1995 och tycker att humorn är ett bra redskap för att få distans och perspektiv på vad man håller på med inom vården.

Marianne Nilsson, undersköterska på akuten, håller med.

– Dessutom behöver alla få skratta ibland och i det allvarliga jobb vi har skrattar man inte precis varje dag.

Årets revy har ett blandat tema. Gänget vill inte avslöja för mycket, men det framgår att en del spöken och zombies kommer att dyka upp på scenen.

– Det blir också vissa militära inslag. Omställningsarbetet efter garnisonsnedläggningen finns med, säger Gunnar Edlund. Han är kirurg, har varit med i revyn i ungefär tio år och är i dag den som skriver det mesta av texterna. Anna Maria Sjölund, barnläkare, hjälper till med sångtexterna och Anki Kull, ambulanssjukvårdare, skriver också en hel del.

Anki bor i Funäsdalen men tycker att arbetet med revyn är så roligt att det är värt många timmar i bilen för att kunna vara med.

Det tycker också Marie-Louise Oscarsson, som är enhetschef för Backe-Hotings hälsocentraler och bosatt i Strömsund. Henne hittar vi i rekvisitaförrådet, som är inrymt i ett hemligt litet krypin långt nere i kulvertsystemets irrgångar.

Marie-Louise ansvarar för revyns budget och ekonomi men jobbar också med kläder och dekor.

– Att få vara kreativ och jobba praktiskt är en sådan skön omväxling till mitt ordinarie skrivbordsarbete, säger hon.

Att bidraget till revyn prioriterades bort i vårens budgetarbete tycker Marie-Louise är ganska logiskt, eftersom kärnverksamheten måste gå i första hand.

– Samtidigt kan man ju säga att de valde bort landstingets enskilt största personalvårdande insats.

Fast riktigt så blev det ju nu inte, eftersom revygänget valde att fortsätta ändå, utan annat stöd än att de får kompa ut sig under föreställningsveckan.

Att få vara med och dela ut ett rejält skrattpiller till 1600 kämpande arbetskamrater, det är någonting som ingen av dem vill missa.

Fotnot: Biljetterna till Landstingsrevyn är i första hand avsedda för landstingets anställda. Övriga intresserade kan köpa restbiljetter hos tidigare revymedlemmen Hildegun Forslund i Östersund eller i sjukhusets reception nästa torsdag.

Mer läsning

Annons