Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I terrorismens öga

I förrgår inträffade två explosioner i centrala Stockholm, mitt under julrusningen.

En stund dessförinnan får bland andra nyhetsbyrån TT ett hatiskt mejl som kan tolkas som en varning om en förestående attack. Sedan smäller det och helt plötsligt befinner sig Sverige i terrorns öga. Händelserna har av polisen rubricerats som ett terrorbrott. Vi minns New York, London och Madrid. Men också Islamabad, Bagdad och Kabul.

Lyckligtvis dog inga civila, bara den person som utlöste en av sprängladdningarna – men ändå. På lördagseftermiddagen var katastrofen in och vände i folkhemmets farstu.

Säkerhetspolisen har tidigare under hösten varnat för en ökad hotbild mot Sverige. Varför blir då vårt land en måltavla för terror, finns det en analogi mellan bomberna i centrala Stockholm och de vägminor som hotar svenska soldaters säkerhet i Afghanistan? Närmast till hands ligger antagligen vårt militära engagemang i Afghanistan och Lars Vilks rondellteckningar på profeten Muhammed. Även i andra länder har terrorberedskapen höjts efter hot som varit kopplade till den internationella insatsen i Afghanistan.

LT:s ledarsida har varit kritisk mot såväl Sveriges militära närvaro i Afghanistan som Lars Vilks provokativa teckningar. Men, och det är viktigt att säga, inte för att de riskerar att attrahera självmordsbombare till vår huvudstad. För hur mycket man än ogillar ett beslut eller ett kulturellt uttryck får man aldrig relativisera våra demokratiska beslutsvägar eller medborgerliga fri- och rättigheter. Vi ska även fortsättningsvis kräva att riksdagen drar tillbaka trupperna från Afghanistan, men inte för att riksdagen ska känna fruktan för nya terrordåd utan för att det är ett blodigt krig utan slut.