Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Stavre finner Linda konstnärlig skaparro

/
  • Linda Saveholt bjuder på kokkaffe tillagat på vedspisen i sitt stora kök. Och berättar att hon inte bara äger huset i Stavre utan också ett i Bulgarien: ”Det var min vän och kollega Karima Risk som bosatte sig där först. Jag åkte dit och hälsade på, kände att jag också ville ha ett hus i byn och köpte ett skjul som det har varit ett äventyr att renovera. Nu tillbringar jag halva året här och andra halvan där. Att vara delaktig i en annan kultur utvecklar ens seende.” Foto: Håkan Lutmanh
  • Det känns jättekul att få visa sin konst hemma i Jämtland, tycker Linda Saveholt, som nyligen återvänt efter åtta år  i Norge. Med videoinstallationen ”The Heart is a Lonely Hunter” vill hon väcka reflektion, bjuda in till samtal.
  • En son har tagit examen. En dotter sjunger en sång. Ballonger vajar i vinden och i bakgrunden går åskan. Ur ”The heart is a Lonely Hunter”.

Klasskamraterna från konstakademin flyttade till Berlin i sin jakt på det ultimata konstnärliga klimatet.

Linda Saveholt flyttade till Stavre.

– Här hittar jag ro och koncentration, säger hon.

Annons

Det är ljus och rymd och högt i tak i det stora gamla trähuset i Stavre som Linda Saveholt köpte för ett år sedan. Då hade hon bott i Norge i åtta år och bland annat hunnit ta en masterexamen vid Kunstakademiet i Trondheim.

– Jag trivdes men det fanns en hemlängtan. Och så blev det tid att återvända, säger hon.

Hon har möblerat sitt hus med arvegods och loppisfynd och format en trivsamt trygg bas för sitt skapande. Ett skapande som bland annat resulterat i videoinstallationen ”The Heart is a Lonely Hunter”.

Den har hon gjort tillsammans med norska vännen och kollegan Karima Risk och från och med i morgon visas den på Färgfabriken Norr.

”The Heart is a Lonely Hunter” består av nio olika filmer som visas samtidigt på nio olika stora videoskärmar. Filmerna är sceniska bilder skapade av dokumentärt material, inspelat på olika ställen i världen; i Egypten, Frankrike, Tyskland, Norge och Bulgarien.

I en av dem firar en bulgarisk familj sonens examen medan åskan går i bakgrunden. I en annan observerar en skara norrmän en förbipasserande lyxkryssare på jungfrufärd. I en tredje vandrar en grupp turister på sanddynerna vid franska Atlantkusten och studerar djurlivet som blottläggs när tidvattnet drar ut.

Det handlar inte om några actionrullar; det här är stilla bilder av ganska vardagliga situationer. Detaljerna i skeendet får tala. Allt är filmat med fast kamera. Inga snabba klipp och tempohöjande zoomningar.

– Det finns en grundläggande tematik i filmerna, och den handlar om mellanmänskliga relationer. Om sökande efter tillhörighet, om att vara ensamma tillsammans, säger Linda Saveholt.

Runt sådana existentiella frågeställningar kretsar för övrigt hela hennes konstnärskap, konstaterar hon:

– Man har en fråga som man arbetar med hela tiden. Man märker det inte alltid medan man håller på och jobbar med ett verk, men efteråt upptäcker man att det följer den röda tråden.

Linda, som föddes och växte upp i Lit, upptäckte konsten sent i livet.

– Gymnasiet gick jag på Torsta. Sedan satsade jag på musik, gick på Birka och Svalövs folkhögskola och tänkte bli jazzsaxofonist.

Vid 28 kom hon in på Östersunds konstskola och vid 30 började hon på Kunstakademiet i Trondheim.

– Jag började med att måla, men så småningom räckte måleriet inte till för att uttrycka det jag ville. På Kunstakademiet hittade jag till filmen.

Som filmare tycker hon att hon får utlopp för inte bara för sitt bildsinne utan också sin musikalitet.

– Film har mycket med musik att göra. Det handlar om rytm och puls. Och ljud, förstås.

Om det konstnärliga klimatet i Bräcke kommun säger Linda Saveholt så här:

– Det är inte bara miljöer där det redan finns mycket konst och kultur som kan få en att börja skapa.

– Jag tycker att jag känt en stor frihet att göra saker och ting sedan jag kom hit. Här finns stora möjligheter och jag får nya idéer hela tiden. Som att visa konstfilm på en drive in-bio för skotrar på lägdan här ovanför, det vore väl häftigt?

Annons