Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I stället för skrivbordslådan

"Jag vet inte om det här har så mycket att säga dagens kids, de leker med Ipads och så ... " säger en som pratar i SVT:s morgonsoffa apropå att Emil i Lönneberga fyller 50 år.

Samma kväll läser min sexåring ord för ord ur kvällens sida i läsa-lätt-boken om Emil i Lönneberga. Att han knäcker läskoden känns för mig som ett ungefär lika stort mirakel som när han tog sina första steg. Som att hitta en egen nyckel till en helt ny värld. Särskilt gillar han långa lite krångliga ord som "snickarboden", "smultronkorg" och "illbatting". En vecka senare kommer han hem med sagor som klassen skrivit tillsammans där Mezzi och Ronaldo möter actionfigurer, andar och Törnrosa.

Om det egna skrivandet verkligen ökar eller om det bara blivit mer publikt är svårt att verkligen veta. Kanske skrevs det lika mycket förr, men då för skrivbordslådorna? Nu blir skrivbordslådorna snabbt offentliga med hjälp av en internetuppkoppling och några knapptryck. Men det vi kan veta är att trots förlagsbranschens svårigheter ökar antalet utgivna titlar, det bloggas mer och mer och till universitetens och högskolornas utbildningar i kreativt skrivande har antalet ansökningar ökat varje år de senaste fem åren (se notis intill). Det är rimligt att anta att det finns en spridningseffekt: ju fler som skriver, desto fler skriver – och visar upp det de skriver. Och drömmen om att ge ut en egen bok är inte längre lika ouppnåelig.

Som klass 3 på Änge skola. I ett Skapande skola-samarbete med Sara Swedenmarks Förlag 404 har de skrivit dikter och texter till "En bok om vänskap" som nyligen kom ut. En fin bok om man för en stund vill få ett barnperspektiv på saker som att bli ovänner och sams, om den stora betydelsen av gosedjur som Rävis och riktiga djur som katten Tiger och hunden Sotis men också vad flyttar gör med vänskap. Där berättar Simon om sin första kompis André som plötsligt en dag är borta från dagis. Han frågar en fröken: "Då sa hon att han hade flyttat till Brunflo".

För ett tag sedan dök en randig bok, "Restips för utomjordingar", upp i den aldrig sinande bokfloden här på redaktionen. Den hamnade i ska-kolla-på-senare-högen men plötsligt blev den plats den kommer från väldigt aktuell. Bakom den brandgula boken ligger Berättarministeriet som jobbar med skrivarverkstäder för unga i Järva och Södertälje. I kapitlet "Bästa platserna på jorden" skriver Idriis, 11 år: "Husby får du inte missa." Det är som Barbro Lindgren slår fast i "Julia vill ha ett djur": "Barndomshem är alltid vackra".