Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I spåren efter samerna och surrealismen

Utställningen Greetings from Sápmi på Jamtli samlar konstnärer som behandlar samerna i forskning, politik och samhälle. Johan Nobell visar nysurrealistiskt måleri på Ahlbergshallen medan Lennart Jonasson firar 40 år som fotograf med en utställning på Mono galleri & espressobar. Håkan Perssons photoshopade bilder är exponerade på Härke Konstcentrum.

Jamtli

Sju konstnärer vill bland annat väcka tankar om hur samerna blivit exotiska objekt i samhället, fria att forska om och styra över. Risken finns förstås i en museiutställning som ägnar sig åt klassiska museifrågor att tjänstemännens och curatorns röster blir starkare än konstnärernas, en risk som blir större när det rör sig om konceptkonst beroende av en verbal bas. Inkommen i det stora rummet finner jag en estetiskt väl sammanhållen utställning i svart, vitt och rött. Kanske lite väl sammanhållen, som besökare får man lätt intrycket att konstnärerna har mer gemensamt än de egentligen har. Tomas Colbengtsson blandar gärna glas med dokumentära samebilder vilket ger ett tidlöst intryck. Agneta Andersson utgår istället från upplevelsen av den kommande förflyttningen av hela staden Kiruna. Norrbottniska tjänstemän får nazilika uniformer av Anders Sunna, argast och tydligast i församlingen. En intressant och mångtydig utställning som visas fram till 19 januari.

Ahlbergshallen

I Fredrik Reinfeldts Sverige ska konst vara samhällsnyttig, främja kreativitet, hälsa och tillväxt. Tack och lov finns det även konst som utmanar, chockerar och får betraktaren att ompröva invanda föreställningar. Ställd inför Johan Nobells bilder känner jag mig förflyttad till en Mad Max-film med monster i huvudrollerna, civilisationen har brutits sönder av miljöförstöring och krig, kvar finns förvildade grupper som försöker att överleva. I Salvador Dalís ökenmålningar kan man finna liknande organismer men i Nobells värld bildar de ett eget mikrokosmos med varelser av skilda slag och med olika uppgifter som delar av ett förgiftat ekosystem. Visas fram till 13 oktober.

Mono galleri & espressobar

När Anders Zorn 1898 utförde ett porträtt av Oscar II blev det med endast en diskret medalj för att framhäva människan bakom den offentliga rollen. Lite av samma filosofi har fotografen Lennart Jonasson som nu firar 40 år som fotograf. Detta med att visa bilder från mitten av 70-talet då de första stegen togs som lärling på ÖP fram till åren på DN och som Storsjöyrans hovfotograf. Jonasson har i avslappnade situationer lyckats få korn på människan bakom kändismasken. På utställningen som visas fram till 13 oktober finns även prov på mer oväntade sidor av Jonassons verksamhet som bilder från en reportageresa till biståndsarbetare i Karelen.

Härke Konstcentrum

Ansiktslösa kvinnor leder shoppingvagnar på en gata som tvärt stupar ner i avgrunden. Håkan Persson är mest känd som dokumentärfilmare men har även en bakgrund som målare. I photoshop har han utvecklat det dokumentära till ett fritt skapande med tydliga samhällskritiska budskap. Det är miljöförstöringen och konsumtionssamhället som är måltavlor för ett skickligt och träffsäkert bildmakeri. Utställningen som visas fram till 13 oktober har även retrospektiva och lekfullt surrealistiska inslag.