Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”I särklass bäst för skattebetalarna”

– Jämtkraft arena är den i särklass absolut bästa ekonomiska affären för skattebetalarna som är gjord i en arena någonsin.

– Det kan jag objektivt säga även om jag är part i det här, säger Daniel Kindberg.

Som vd i Fältjägaren Fastigheter AB var Daniel Kindberg med och byggde arenan och sålde den till arenabolaget. Tillsammans med ÖFK ingår man också i arenabolaget där kommunen har en minoritetspost med 32 procent.

Han har jämfört med andra liknande projekt och anser att Östersund fått mycket för pengarna.

– Kommunen har investerat 25 miljoner i form av ett amorteringsfritt lån som avskrivs med en miljon per år. Tillsammans med driften av arenan innebär det en årlig kostnad för kommunen med 3 miljoner kronor per år, fortsätter Daniel Kindberg.

Och om att Fältjägaren Fastigheter AB har betalat 25 miljoner för bygget:

– Hur många miljoner har någon i Jämtland privat betalat till någon annan idrottsanläggning? undrar Daniel Kindberg.

I tingsrätten har driften av arenan, och kommunens roll där, belysts ur olika vinklar.

– Energibolaget Jämtkraft, där kommunen är majoritetsägare, betalar en miljon per år för driften till arenan under täckmantel att det är sponsoravtal, hävdar Mats El Kott.

Han konstaterar också att elen blivit 250 000 kronor dyrare.

– Arenan gör av med mer el än man räknat med. Det har skapats ett särskilt bolag, Driftaren AB, som Östersunds kommun inte har särskilt mycket insyn i men däremot arenabolagets styrelse.

– Man har begärt extra anslag från Östersunds kommun. Ingen av de andra delägarna i arenabolaget betalar något utan här har man beslutat att betala 250 000 kronor per år i flera år från och med 2009, säger Mats El Kott.

Enligt arenabolagets vd Bertil Åsén beror den höjda elförbrukningen delvis på att man inte visste hur stor arenan skulle bli när elförbrukningen beräknades, och att elpriset stigit med ungefär det dubbla sedan dess.