Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"I princip alla djur drabbas, i större eller mindre utsträckning"

Lidande djur och negativa ekonomiska konsekvenser.

För länets renägande samer innebär förekomsten av renstyng en rad problem.

– I princip alla djur drabbas, i större eller mindre utsträckning, säger Lennart Blindh.

Lennart Blindh är ordförande i Handölsdalens sameby och renägare. Han berättar att renstynget slår till med olika kraft varje sommar.

På särskilt svårt drabbade djur kan flera kilo larver parasitera.

– Larverna är säkert en och en halv centimeter långa och en halv centimeter breda när de är fullvuxna och välmatade. Ibland kan de välla ut ur djuren när man slaktar renarna. Riktigt otrevligt är det, berättar Lennart.

– Renarna kan lida riktigt ordentligt under vårvintern. Det är plågsamt för dem att gå runt och bära på stora mängder skadedjur.

Angreppen från renstyngslarver orsakar rennäringen stora problem varje år. Drabbade djur innebär i förlängningen negativa ekonomiska konsekvenser.

– Förutom att renarna mår dåligt blir de magrare, värst är det för kalvarna eftersom de är svaga redan från början. Dessutom går det även hål på deras skinn när larverna ska krypa ut ur huden, säger Lennart Blindh som även berättar att renar som är riktigt svårt drabbade kan avlida.

– Sjuka djur innebär såklart ekonomiska förluster.

För att motverka effekten av renstyng finns möjligheten att vaccinera renarna mot åkomman. I Handölsdalens sameby har man valt att inte göra det i år.

– Olika samebyar gör på olika sätt. Vissa vaccinerar varje år, det har inte vi i vår sameby gjort utan tar istället beslut från vinter till vinter, säger Lennart Blindh.

– Framförallt är det en pengafråga, det kostar en hel del att vaccinera djuren. Har man exempelvis 500 renar kostar vaccinationen ungefär 10 000 kronor, dessutom går det åt en del folk som ska genomföra jobbet.