Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Paris möts Åsa Romson med respekt

Sveriges mest förföljda politiker, Åsa Romson (MP,) har en framträdande roll på klimatmötet i Paris. Hon har lanserat den svenska utmaningen om att bli världens första fossilfria välfärdsstat i prestigetidningen The Guardian. Hon har utsetts till ansvarig för förhandlingarna kring klimatanpassning. I måndags fick hon utökat ansvar som chefsmedlare för frågan om skador och förluster. Enligt DN har just den delen "rönt viss framgång", vilket i de här sammanhangen ska utläsas: succé.

Åsa Romson har stor trovärdighet och tyngd i internationella klimatsammanhang. Doktor i miljörätt. Fem globala klimatförhandlingar bakom sig.

I det ljuset blir hetskampanjerna mot henne här hemma smått patetiska. På ledarsidor, i Facebookgrupper och på Twitter (självbekräftelsens och gruppmobbningens ståplatsläktare) har det pekats och skrattats och hånats. På klimatmötet är det många som sätter stort hopp till henne och hennes parhäst, Sveriges chefsförhandlare Anna Lindstedt.

I Paris möts Åsa Romson med respekt. Här hemma tystnar hennes mobbare och fäller ner blicken.

Ledare: Förtjänar Åsa Romson det här drevet?

Ledare: Båtfärg och brunkolsgruvor