Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I paltkoma

Annons

Äntligen PALT! Ja, det var inte jag som hittade på det utan det Stockholmsfödda barnbarnet som skulle ägna Östersund några sportlovsdagar. Det hör till traditionen att hon får välja menyn första middagen. Och jag var tvärsäker på att hon skulle välja kyckling. Men inte! Pitepalt och ingenting annat var vad hon önskade.

Man minns ju de härliga paltkoken från barndomens dagar, men själv var jag inte särskilt haj på rätten ifråga, så avkomman – med ett undantag – hade en ganska ljum inställning till palt. Kanske berodde det också på maken som inte ägde någon paltkultur. Ja, vad kan man vänta av en sundsvallare?

Men nu var det dags. ”Undantaget” lovade stå för koket. Det är ju lite pyssligt med palt. Vad ska man koka i? Det duger inte med en vanlig femliters kastrull (förresten vad för käril brukade Bror Tegelid, när han bespisade hela Norrbottens gille för ett tag sedan??). Nå, det blev till att leta fram syltgrytan ur källardjupen. Sen till köttkvarnen, som med åtskilligt lirkande monteras på ”knäckenosan”, det vill säga matberedaren. Potatis skalas, fläsk skärs i små kuber och vi trängs tre generationer kring arbetsbänken. Jag diskar vartefter.

Nu kommer knäckfrågan: hur mycket kornmjöl och hur mycket vete? Tar man för nätt, riskerar man gröt istället för palt, och tar man för mycket blir det kanonkulor. Svårt dilemma. Vi är i alla fall överens om att ha det stekta fläsket BREDVID och inte mitt i.

Snart glider paltarna med hålslevens hjälp ner i det saltade vattnet och vi börjar duka.

Mjölk i glasen, lingonsylt och, dagen till ära, smör.

Allt är redo, fallna släkte… ja, så står det i en psalm, och vi är ju fallna för palt, inte sant.

Vi tar palten direkt ur grytan  - den SKA vara riktigt varm – och skär av ett ordentligt lock. På med smöret, hit med fläsk och sylt, skär av en bit och stoppa i smörbrunnen. Tugga och njut!

Hur kan något så enkelt smaka så gudomligt?

Har man tur blir det palt över att steka följande dag. Det smakar nästan lika bra.

Försök själv!

Mer läsning

Annons