Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Östersund för200 år sedan

/

I Stadsmuseet Östersund finns en målning som beskriver en händelse som inträffade i Östersund för 200 år sedan, i juli 1809.

Annons

De två huvudpersonerna är general Georg von Döbeln (på hästen) och stadens ordningsman Samuel Perman (med ryggen mot betraktaren). von Döbeln krävde att få förlägga militär trupp i staden men nekades detta av Perman. I den blott 23 år gamla staden fanns nog inte plats att härbärgera många. Perman tyckte nog att militärerna borde söka sig till Frösö läger där det fanns militära lokaler.

Bakgrunden var följande. I juli 1809 var den svenska armén hårt engagerad i trakten av Umeå i strid med den ryska armén (rysk-svenska kriget 1808-1809). Då passade Danmark-Norge på att angripa Sverige, bland annat över Skalstugan. En norsk styrka anföll över Järpen i riktning mot Östersund. Kanske var syftet att nå kusten och skära av Sverige på mitten. Svenska styrkor mötte den norska först vid Järpe skans och därefter i trakten av Mörsil-Semlan. I den svenska styrkan ingick bland annat ett kompani från Jämtlands regemente, en bataljon från Hälsingarna och vissa andra tillfälligt sammansatta styrkor. von Döbeln hade utsetts till befälhavare och det är till trakten av Mörsil han var på väg när han nådde Östersund.

Dansk ståthållare i Norge och tillika befälhavare för de norska militära styrkorna var den danske prinsen Kristian August. I juli 1809 pågick förhandlingar för att utse honom till svensk kronprins. Han kunde då inte föra krig mot det land där han snart skulle bli tronföljare och det är nog förklaringen till att det inte sköts ett enda skott i trakterna av Mörsil-Semlan. Man ingick snart ett stillestånd i Bleckåsen (den 25 juli) och de norska styrkorna drog sig tillbaka och lämnade svenskt territorium inom några dagar. Kristian August blev svensk kronprins med namnet Karl August. Han avled 1810 på Kvidinge hed.

Målningen är utförd 1945 av Pelle Johansson.

Mer läsning

Annons