Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I naturen med Ingegerd Möller

/
  • En gammal kofta, halvt täckt av jord och halvt överväxt av mossa, blev  i Ingegerd Möllers händer till installationen ”Naturen återtar”. Foto: Håkan Luthman
  • Den stora oljemålningen ”På fjällets röda hud” är inlånad från Östersunds kommun. Den hänger i vanliga fall   i rådhuset.

Klingande svart är hennes favoritfärg och hon har aldrig gillat att alla bilder ska vara fyrkantiga.

På egna vägar har Ingegerd Möller, 82 i år, vandrat mot den stora framgången.

Nu får vi njuta av hennes bilder i Östersund.

Annons

”Ingegerd Möller – i naturens rum” är en stor retrospektiv utställning där Jamtli och Jämtlands läns konstförening visar över 70 verk av Ingegerd Möller, flickan från Vålådalen som blev en av landets mest uppskattade nutida konstnärer.

Vi får följa hennes utveckling från den prydligt präntade skrivboken med vävnotor från Jämtslöjds kvinnliga slöjdskola, daterad 1946, till alldeles nyvävda verket ”I barndomsskogen”.

– Jag hade vävt med mamma sedan jag var liten och det var hon som ville jag skulle gå på slöjdskolan, berättar hon.

Men jämtlandsdräll och bunden rosengång var uppenbarligen ingenting för den unga Ingegerd:

– Jag kände mig obegåvad och fantasilös.

Dock var intresset för det textila djupt rotat i henne, och som konstnär har hon hela tiden arbetat parallellt med måleri och textil.

Ingegerd Möller har ständigt återvänt till det norrländska landskap där hon växte upp. Men hon målar inga hisnande vyer och blånande fjäll:

– Det är turisternas landskap. Vi som bodde där tittade mest neråt, säger hon.

Ja, när man låter blicken följa marken ser man stenar och grus, mossor och lavar. Och Ingegerd Möller lyfter med en osviklig känsla för detaljer fram de små underverken i naturen och får oss att förstå deras storhet.

Samtidigt säger hon sig ha en kluven inställning till naturen. Stämningen i hennes bilder är inte alltid fridfull och behaglig. Som i ”I barndomsskogen”, en minnesbild från Vålådalen när hon var liten:

– Att gå ut i skogen var både lustfyllt och otäckt, både lockande och farligt, säger hon.

Förutom i Jämtland har hon målat mycket natur i Bohuslän, där hon under 30-talet år hade sitt sommarboende. Och på Island:

– I det landskapet kände jag mig hemma.

Andra länder reser hon gärna till, men utan att måla. Där är hon turist.

– Jag kan inte måla det jag inte har under skinnet, deklarerar hon.

Utställningen på Jamtli ger bilden av en otroligt rikt och produktivt konstnärskap som aldrig stått stilla. Och när jag frågar Ingegerd Möller om hon är lika verksam i dag fast hon passerat 80 blir svaret inte oväntat:

– Ja, absolut.

I samband med vernissagen i morgon lördag kommer Ingegerd Möller att berätta om sig själv och sin konst i ett panelsamtal med Jamtlis Sten Gauffin.

Gå dit och möt stor konst och en sprudlande vital konstnär!

Mer läsning

Annons