Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I morgon kan bli en bättre dag

Musikanterna i Östersunds första majtåg spelade Fleetwood Macs klassiker ”Don’t stop (thinking about tomorrow)”. En passande sång för ett parti som upplevt två raka valförluster, varav den senare stämplats som en katastrof.

Annons

Det är så lätt att fastna i besvärjelserna och nostalgiskt minnas tillbaka till en tid när bilprovningen var likadan över hela landet och a-kassan var en riktig omställningsförsäkring.

Glädjande nog märks det att Socialdemokraterna är på väg in i en ny formativ fas. I dag presenterar partiet sin första vårbudget med Håkan Juholt som partiledare. I går talade riksdagsmannen Peter Hultqvist på stortorget i Östersund och temat för talet var inte hur mycket bättre det var förr, utan hur vi skapar en bättre morgondag. Helt rätt. Partier vinner val på egna meriter, inte på motståndarens tillkortakommanden.

Socialdemokraterna har inte fungerat bra i opposition, nej, det var antagligen en anledning till varför partiet förlorade det senaste valet; man visste att kritisera borgerligheten, men man saknade de egna stora projekten. Politiska åtgärdsprogram som sträcker sig långt in i framtiden, som kanske aldrig blir riktigt färdiga, men som kommer att definiera en hel politisk rörelse.

Alla vet vad Socialdemokraterna tycker om den söndertrasade a-kassan och sjukförsäkringen. Men vad är partiets vision om det goda arbetslivet? Eller hur ska S förhålla till det faktum att samtidigt som ekonomin växer och arbetslösheten minskar så ökar barnfattigdomen? Under sitt tal gläntade Peter Hultqvist på dörren till vad som kommer att bli socialdemokratins stora projekt för morgondagen: barnfattigdomen ska utrotas, det livslånga lärandet ska sättas i fokus, driften ska säkras och avstånden minska genom våldsamma satsningar på järnvägen.

Trots att en hel del har fått det ekonomiskt bättre under senare år, är det paradoxallt nog många svenskar som oroar sig för vad morgondagen har att erbjuda. Därför är det bra att Socialdemokraterna använder första maj till att blåsa liv i visionerna. Det är ett sätt att visa att politiken faktiskt kan göra skillnad. Vi ska inte behöva oroa oss för vad morgondagen har att erbjuda – vi ska vara nyfikna på den.

Annons