Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I maj avgörs ödesfråga för polisstationen i Hede

Under 2011 ska polisstationen i Hede läggas ner. Orsaken är att kostnader för lokalerna är höga.

Annons

Det har under några år varit på tal att lägga ner polisstationen i Hede eller eventuellt flytta den till Vemdalen. Polisen gjorde en organisationsutredning för några år sedan då man skulle utreda förutsättningarna för att lägga ner polisstationen i Hede.

Polismyndigheten kom då fram till att det vore lämpligt att flytta polisstationen från Hede till Vemdalen, det blev också polismyndighetens förslag till polisstyrelsen. Men polisstyrelsen beslutade i sitt plenum i december 2004 att polisstationen skulle vara kvar i Hede.

Nu är frågan uppe på nytt och i maj ska polisstyrelsen ta ett nytt beslut.

– Hyreskontraktet för polisstationen i Hede är uppsagt. Uppsägningsproceduren löper året ut och vi kommer att fortsätta att hyra lokalen en kortare period under tiden man bygger om polisstationen i Funäsdalen, säger Håkan Andersson, polischef i Härjedalen.

Kan det bli en station i Vemdalen?

– Allting är föränderligt och det kan hända att de fattar ett annat beslut. Det beror ju förstås på turismens utveckling och ekonomin, säger han.

De två poliserna som i nuläget jobbar på polisstationen i Hede kommer att gå i pension, och deras efterträdare kommer att jobba antingen med placering i Sveg eller Funäsdalen.

Den 1 september får närpolisområde Syd (Härjedalen) tre nya poliser, efter pensioneringarna kommer det alltså jobba 15 poliser i Härjedalens distrikt.

– Det är inte bestämt hur många poliser som ska vara i Sveg och Funäsdalen. Vi har 15 poliser och det är upp till mig att använda dem på bästa sätt, säger Håkan Andersson.

Ulf Wedin från Funäsdalen, är en av poliserna som tycker att det behövs en polisstation i Hede eller Vemdalen.

– Beslutet är inget som vi gillar. Om de tar bort stationen i Hede blir det 15 mil fram och tillbaka från polisstationen i Funäsdalen. Om man ser till behovet, skulle det behövas en station till. Polisen ska ju även erbjuda service till allmänheten med ansökan om pass, vapen och ta emot anmälningar, säger han.