Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Lockne lever kyrkbåtstraditionen vidare

Kyrkbåtsflottan vid Locknesjön består av fyra båtar. Den som är aktivast är hembygdsföreningens båt, Lophne.

Annons

Benämningen kyrkbåt är senare tiders påfund. På 1800-talet fyllde storbåten eller, som den också kallas, långbåten en stor uppgift i sjöarnas kommunikationsleder. Varje by hade en större roddbåt, som också användes vid kyrkfärder. Storleken på båtarna varierar. Likaså årställningarna som förekommer med antingen fem eller åtta årpar. Hembygdsföreningens båt Lophne är 15 meter lång och är gjord för åtta roddarpar.

Varje tisdagskväll samlas ett 20-tal medlemmar för underhåll av båt och båthus samt rodd vid bra väder. Turligt nog har vädret varit perfekt varje tisdag under säsongen. En helg under sommaren firas också en båthelg med kyrkrodd. Sommarens kyrkrodd gick från båtlänningen nedanför kyrkan till Lockne by, där prästen Maria Olofsson och kantor Ingeborg Olsson inbjöd till gudstjänst vid badplatsen.

Efter inmundigandet av medhavt fika berättade Bo Oscarsson om Aksel Lindströms författarskap. Författaren, född och uppvuxen i grannbyn Rossbol, vars liv var fyllt av många äventyr. Han hann med att skriva 13 mycket fängslande romaner. Hans sista roman Sjung Debora som kom ut postumt 1962, är en resumé av hans händelserika liv.

Byn Berge, vars storbåt från 1893 är i behov av reparation, ersattes denna dag av en familjebåt av årgång 1904 med två årpar. Båten har nyligen reparerats av fjortonårige Lukas Sivertsson, som med intresse och tålamod har lagt ner många timmar på jobbet. Hans familj är också ägare till båten. Nästa projekt blir att ta itu med storbåten, förklarar Lukas, som ser till att båttraditionen förs vidare.

Efter ett par timmar återvände båtarna till sina respektive hemmahamnar, Berge och Ångsta. Med på båten Lophne finns alltid dragspelaren Sören Johansson som låter dragspelets toner dansa ut över vattenytan, till nöje både för båtfolket och publiken på landbacken.

Bengt Jonasson

Annons