Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I länsstyrelsens källare avgörs våra politikers öde

I källaren på länsstyrelsen avgörs politikernas öde. Här räknas rösterna febrilt, samtliga partiröster och så kryssen förstås.

Snabbhet och noggrannhet är viktiga inslag i det här jobbet.

I går blev rösterna till riksdagen så gott som klara. Räknegrupperna började räkna rösterna till Östersunds kommunfullmäktige.

Sist räknas landstingsfullmäktige med start nästa vecka.

– De som poströstade på valdagen deras valsedlar kommer till oss i dag och vi beräknas vara klara på onsdag, säger Marina Wallén Mattsson som är chefsjurist på länsstyrelsen och den som basar för dessa tio räknegrupper.

– På onsdag räknar vi med att alla röster ska vara räknade, då vet vi bestämt hur det blir i både landsting och länets kommuner.

Om Jämtland har chans att få ett utjämningsmandat i det här valet kan hon inte svara på det beror på hur partierna blir representerade över hela landet. Hur detta räknas ut försöker vi oss inte ens på av redogöra för.

Totalt finns det 22 personer som räknar röster i tio olika grupper, dessutom finns det en kontrollgrupp på fyra personer. Och så finns det två personer som sköter själva registreringen.

– Vi räknar inte om valsedlarna men vi gör exempelvis stickprov på personrösterna, säger Eva Ekendahl.

Om de kunde scanna in valsedlarna i datasystemet då skulle de slippa mycket arbete.

– Det gjordes på försök i Stockholm under förra valet, säger Ylva Lindén, försöket föll väl ut. Men valnämnden här säger att de inte ska göra det igen.